L’obra de RCR Arquitectes, dues rutes de Pritzker

L’estudi RCR Arquitectes, format per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, és actualment un dels agents punters en l’arquitectura a nivell mundial. L’any passat RCR, que ha estat multipremiat, va rebre el guardó més rellevant en el seu àmbit, el Premi Pritzker. La seu de l’estudi RCR és a Olot, a l’antiga Foneria Barberí, que ha estat acondicionada seguint l’esperit que caracteritza les obres d’Aranda, Pigem i Vilalta: una voluntat persistent d’integració en el paisatge i per un joc constant amb els límits de l’espai; un intent de “desmaterialització” de l’arquitectura. El seu estil col·laboratiu els dona singularitat i rellevància, la seva petjada artística s’ha anat estenent per tot el mòn, però és obvi que és en l’entorn més proper en què trobem més mostres del seu treball, que es caracteritza en un munt d’ocasions per la utilització de l’acer Corten, una clara influència de la pedra volcànica tan comú a la Garrotxa, combinat amb el vidre i el buit.

L’obra d’RCR escampada per ciutats i comarques va ser objecte, l’any 2015, de la creació de dos dels Itineraris d’arquitectura contemporània, inclosos en les Rutes Culturals que promou el Palau Robert de Barcelona i promogudes i difoses també per Wikilocs. La primera ruta transcorre per les comarques d’Osona, el Ripollès i la Garrotxa, mentre que la segona ruta aplega obres situades al Barcelonès, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà.

El primer itinerari

En el cas de la primera ruta, a més de les piscines cobertes de Taradell i Manlleu i de la llar d’infants Colors, també de Manlleu, la ruta proposa visitar l’espai públic del teatre La Lira (Ripoll), la bassa a la Vila de la Trincheria (Vall de Bianya), l’espai per a l’oci i la cultura (Riudaura) i, ja a Olot, el restaurant Les Cols, la seva carpa i els pavellons, la gredera del Montsacopa, l’espai urbà volcànic, l’Espai Barberí, el pavelló de bany Tossols-Basil, l’estadi, equipaments d’atletisme i pavelló 2×1, el parc de Pedra Tosca, la casa Cuca de Llum, el pavelló d’accés a la Fageda d’en Jordà i la llar d’infants El Petit Comte de Besalú. La recomanació és fer aquesta ruta en dues jornades.

Aranda, Pigem i Vilalta, a més de crear RCR Lab-A o Laboratori Barberí, un espai de laboratori d’arquitectura obert per a desenvolupar la recerca i la transversalitat creatives, i la fundació privada RCR Bunka, destinada a estimular socialment la valoració de l’arquitectura i el paisatge, i, implícitament, les arts i la cultura en general, van adquirir a finals de l’any passat una masia a la Vall de Bianya, el Mas Vila, que ha de ser el punt físic d’encontre de les iniciatives més experimentals, on es pugui desenvolupar la investigació i que aquesta vagi més enllà de l’arquitectura i incideixi en l’àmbit del pensament. L’objectiu és que el Mas Vila sigui visitable en el futur.

La segona ruta

Pel que fa a la segona ruta proposada, aquesta comença a Barcelona, on es pot visitar les biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver i casal d’avis, l’entrada a la Sala Bikini i l’edifici d’oficines de la plaça d’Europa 31. En l’itinerari també hi trobem l’espai d’ombra Lotus Blau de l’Hotel Balneari Termes Orion (Santa Coloma de Farners), el pavelló a l’estany (Llagostera), la Facultat de Ciències Jurídiques de la UdG (Girona), l’IES Vilartagues (Sant Feliu de Guíxols), l’esfera de la llum, el punt de trobada del Mas del Vent, el Mas Salvà i les caves Bell-lloc (Palamós), el parc de l’Arbreda (Begur) i l’Hotel Albons. Una altra ruta que convé fer-la en dos dies.