Ludivers, l’univers gironí del joc

El joc és sense dubte una de les activitats més necessàries, universals i transversals que duen a terme els éssers humans.  Si es tracta de jugar, del joc plaent, lúdic, creatiu, no hi ha millor cita que el Ludivers, Festival de les Cultures de la Imaginació, de Girona, que enguany arriba a la seva tercera edició i que es celebrarà del 16 al 19 de juny. Tost els planetes d’aquesta constel·lació estan constituït de diverses essències -imaginació, creativitat, diversió, aprenentatge, coneixement- i cadascun té un nom concret: Planeta Imaginari, Planeta Articiència, Planeta Gastrolúdic, Planeta Juganer, Planeta Econstruïm i Planeta Click&Dit. I llavors, estan les òrbites: la d’Espectacles Ludiversals, la d’Espai Botigues i la d’Espai Seminari. Us atreviu a habitar aquests planetes?

El Planeta Juganer s’escamparà per la Plaça de la Constitució i  l’Espai Cívic Mercadal amb jocs de taula moderns i tradicionals, demostracions de jocs de diversos estils, categories i adequats per a diverses edats, mostra de prototips, torneigs, xerrades i taules rodones i jocs de rol.

ludiversLa creació, la manipulació i la construcció utilitzant materials orgànics com la fusta o el cartró centren el Planeta Econstruïm, que s’instal·larà a la Plaça de la Independència i es dividirà en quatre àrees: espai de joc lliure, taller de joc de construcció, espai de joc simbòlic i espai de cartró.

El Planeta Articiència, amb un nom prou explícit, envairà el carrer Nou el dia 18 de juny, amb la participació de la Fundació Privada per la Creativació, Cosmocaixa o C4D de la UdG, entre d’altres. Tallers matemàtics, de policia científica, jocs de taula sobre química, tallers de feltre o globoflèxia formen part de la proposta, molt més àmplia.

El maridatge sempre efectiu i espectacular de joc i noves tecnologies és l’essència del Planeta Click&Dit, al Centre Cívic Barri Vell-Mercadal, amb tallers digitals i d’animació, de drons, realitat augmentada, fotografia, robòtica o aplicacions informàtiques. ERAM Zeta, Espai Armengol Visual13 o Innova’t Educació són algunes de les entitats que es fan càrrec d’aquest planeta.

El Planeta Imaginari, al carrer Nou, recorre al cinema i la narració per conformar-se, mentre que el Planeta Gastrolúdic, a la Plaça de Santa Susanna del Mercadal, està conformat per tallers gastrolúdics -batits de fuita i pastís raw o de la flor a la boca- i diverses propostes culinàries.

Per reblar el clau els espectacles ludiversals posseeixen un grau de participació del públic molt elevat. Com ara la proposta homònima, Ludivers, que és un espectacle participatiu de percussió corporal a càrrec de la ballarina i música Lu Arroyo; o l’espectacle Reacciona…explota!, un espectacle fet d’experiments in situ, també participatius, a càrrec de Pep Duran i C4D UdG. Tots els espectacles es faran a la Plaça de Santa Susanna del Mercadal. Podeu baixar-vos la programació completa aquí.