Matins de Marimurtra, la millor manera de conèixer el llegat de Carl Faust

El Jardí Botànic Marimurtra, ubicat a Blanes, i del qual es propietària i gestora la Fundació Carl Faust, ha presentat un programa d’activitats per aquesta primavera molt complet, que permet conèixer amb profunditat el llegat de Carl Faust, empresari d’origen alemany que ja de ben petit va mostrar una clara inclinació per les ciències naturals. Faust, malgrat dedicar-se a l’empresa, no va oblidar mai la seva afició a la natura, que el va dur a buscar la ubicació ideal per a la creació d’un jardí botànic.

Carl Faust va triar Blanes i, en complir 50 anys el 1924, va abandonar les seves tasques directives a l’empresa i es dedica plenament a consolidar el Jardí Botànic Marimurtra. Faust era un humanista influït pel pensament del seu compatriota Johann W. von Goethe, volia fer alguna cosa útil per a la humanitat i sentia un impuls irrefrenable envers la Mediterrània i el món clàssic. El naturalista alemany somniava a crear una “república de biòlegs” on savis i estudiants poguessin treballar enmig “d’un jardí interessant, d’un clima ideal i d’un paisatge helènic”. Marimurtra no és més que la materialització del somni.

Foto: Fundació Carl Faust. Jardí Botànic Marimurtra.

A més de dues visites guiades -Tast de Marimurtra (9/4) i La biodiversitat de Marimurtra (10/4), inici a les 11h i un preu de 9€ per persona-, la Fundació ha organitzat el programa d’activitats anomenat Els Matins de Marimurtra. Es tracta d’un programa d’activitats adreçades a tothom, en què es tractaran temes relacionats amb la conservació sostenible, la biodiversitat, la gestió, la història, l’arquitectura i altres temàtiques d’interès de la mà d’experts col·laboradors del Jardí Botànic. El preu del tiquet de totes les activitats és de 15€ per persona.

Els ocells de Marimurtra (03/04)

En aquesta sessió dels ‘Matins de Marimurtra‘ l’ornitòleg Pere Alzina guiarà els participants en aquesta activitat que consistirà en una presentació per identificar la majoria dels ocells del Jardí Botànic (sedentaris, hivernants, estivals…) i conèixer trets bàsics de la seva biologia, com es relliguen a la nostra cultura i a dibuixar cants d’ocell. Finalment es donarà una volta per Marimurtra i els seus boscos per observar ocells, identificar-los i, si s’escau, conèixer els seus cants. L’activitat començarà a 2/4 de 10 del matí i acabarà a la 1 de la tarda.

Foto: Fundació Carl Faust / Jardí Botànic Marimutra.

Els ocells de la punta de la Tordera, del mar i dels camps de Blanes (30/04)

Novament l’ornitòleg Pere Alzina serà el responsable de guiar l’activitat, que consisteix en una sortida per conèixer i aprendre a identificar els ocells dels camps de Blanes. S’aprendrà a descriure, identificar i dibuixar els seus cants. Es coneixeran les principals espècies de la costa blanenca (gavines i gavians, corbs marins, baldrigues, etc.) per a capbussar-se en els ocells de la Punta de la Tordera, on s’hostatgen una munió d’espècies de camí al nord d’Europa, a la taigà i a la tundra. La Punta de la Tordera bull d’espècies migradores des del març fins al juny. L’activitat començarà a 3/4 de 9 del matí i finalitzarà a la 1 de la tarda.

Aproximació a Carl Faust (08/05)

Aquesta sessió dels ‘Matins de Marimurtra’ la dirigeix l’historiador Eduard Puigventós, que guiarà els participants en el descobriment de la figura i obra de Carl Faust. El fundador de Marimurtra va ser un dels pocs exemples de mecenes científic que tenim a casa nostra. Arribat a Catalunya a finals del segle XIX, de seguida compaginà la seva tasca professional amb l’esport i la descoberta del país, que el dugué a Blanes. Enamorat d’aquest paisatge, i amb la voluntat d’ajudar als científics europeus que volien estudiar exemplars de plantes que era impossible que creixessin en altres zones del continent, dedicà tots els seus esforços a crear un jardí botànic que fos un referent en el seu àmbit. Els participants coneixeran la seva figura i com anà bastint, al llarg de més de trenta anys, el que esdevindrà Marimurtra. L’activitat començarà a 2/4 de 10 del matí i acabarà a la 1 de la tarda.

Foto: Fundació Carl Faust / Jardí Botànic Marimutra.

El mosquit tigre i altres mosquits (12/06)

La sessió la dirigiran els experts de Mosquito Alert. Primerament, es farà una presentació per parlar de la importància dels mosquits i els problemes de salut que poden comportar. També es presentarà com s’estudien, quines mesures es pot fer servir per a combatre’ls, i com la ciència ciutadana ens pot ajudar en aquesta tasca. Finalment, es farà una passejada pel jardí per descobrir com aquest es converteix en un laboratori ideal per a l’estudi d’espècies com el mosquit tigre i s’observaran alguns experiments i accions de control que es duen a terme. L’activitat començarà a 2/4 de 10 del matí i acabarà a la 1 de la tarda.

Vermut botànic (19/06)

L’expert etnòleg Antonio Membrives, de Laviret, farà d’amfitrió en aquest ‘Vermut botànic’. Membrives oferirà una visita al Jardí Botànic Marimurtra amb un recorregut específic per la zona de plantes aromàtiques que intervenen en l’elaboració del vermut. Es parlarà sobre la història del vermut, el procés d’elaboració del vermut Laviret i, finalment, es realitzarà un tast de Vermut Laviret. L’activitat començarà a 2/4 de 10 del matí i acabarà a la 1 de la tarda.

Foto: Fundació Carl Faust / Jardí Botànic Marimutra.

Paral·lelament, es celebraran les Jornades Tècniques Marimurtra, un conjunt de sessions formatives lligades entre si conceptualment i destinades al sector especialitzat de la jardineria, la botànica i el món de la planta. Us avancem que a l’estiu, el jardí també organitza diverses activitats, d’entre les quals destaca el Snorkel Botànic, sortides guiades per descobrir el jardí que va més enllà dels penya-segats i s’endinsa al mar. L’activitat està adreçada a un públic familiar però també té interès per donar valor científic afegit a una activitat lúdica.