Memòria de la cuina surera, el peixopalo

El peixopalo, tripa, trumfes i allioli és un plat típic dels antics tapers que el cuiner Isaac Sabrià ha recuperat i del qual el diumenge dia 12 de novembre n’oferirà un tast al restaurant La Sala Gran (La Sala de l’Isaac), de Llofriu, acompanyat amb vi de la DO Empordà. El tast el coorganitzen el Museu del Suro de Palafrugell i el restaurant baixempordanès i estarà amenitzat pel duet Igor (acordió) i Pere (guitarra i veu). El tast i la recuperació d’aquest plat de peixopalo es circumscriu en el cicle La cuina de la nostra memòria, que forma part de la Setmana del Turisme Industrial que promou la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) i que té com a objectiu mostrar als participants la vinculació del patrimoni gastronòmic del territori amb la tradició industrial que li és pròpia. Els treballadors del suro han gaudit de la gastronomia en molts i variats aspectes: la cuina del dia a dia, els menjars per emportar, la cuina de les presses, la cuina de Festa Major, les xefles, etc.

El consum de peixopalo es documenta a partir del segle XVI i va arrelar ràpidament fins a convertir-se en un clàssic de la cuina popular. Era un menjar econòmic i de bon conservar, de manera que es va convertir en una menja molt estesa entre les classes populars i es podia distribuir a les zones més allunyades dels llocs de pesca. Les vicissituds derivades de la Primera i Segona Guerres Mundials varen convertir el peixopalo i també el bacallà en una menja difícil d’aconseguir. Durant l’autarquia de Franco la situació no va millorar, el peixopalo va desaparèixer dels mercats espanyols i el bacallà que arribava era escàs i de mala qualitat. Poc a poc es va convertir en un menjar de luxe. Per dissabte (18h), el museu palafrugellenc també ha preparat, en el marc d’aquesta setmana, una visita guiada a la seva seu que inclou un tast de vi temàtic sota el títol El tap de suro: del bosc a la taula.

Museu del Suro de Palafrugell / Placeta del Museu del Suro s/n – Palafrugell / info@museudelsuro.cat / tel. 972 30 78 25