Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència, a Olot

La primera meitat dels anys trenta a casa nostra, durant la Segona República, va ser una època de gran creativitat, d’una forta empenta modernitzadora i d’una gran permeabilitat pel que fa a les tendències europees en diversos àmbits, en el social i en el cultural especialment. També pel que fa a la cuina. Ignasi Domènech amb el llibre La teca (1924), els tallers de cuina del Professor Rondissoni a l’Institut de Cultura de la Dona -fundat per Francesca Bonnemaison-, les revistes Menage o Claror, tenen el seu espai en l’exposició Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència, que recupera la memòria de grans xefs del moment, així com les primeres passes de la cuina vegetariana del Doctor Nicolás Capo i Ramona Perera, reflectides en la revista naturalista Pentalfa. Els restaurants del Bar del Colom, Bar La Lune o El Saló Rosa són mostrats com a establiments amb iniciatives pioneres en el sector de l’hostaleria, així com la campanya ‘La batalla de l’ou’, promoguda per la Generalitat de Catalunya (1937) per fer front a l’escassetat d’aquest producte.

Tota aquesta efervescència, conte d’innovació gastronòmica, s’estronca amb l’alçament militar, la Guerra Civil i la dictadura franquista. Arriba el moment, però, de recuperar aquesta part de la història, de fer una mirada al passat i entendre perquè actualment la cuina catalana és un referent arreu del món amb figures com Ferran Adrià, Nandu Jubany, Joan Roca o Carme Ruscalleda. Hi ha un fil invisible, que no s’ha trencat malgrat els anys grisos de la dictadura, que uneix aquells pioners amb els de l’actualitat, que no han sortit del no res, sinó que són hereus d’aquell moment singular i brillant de la nostra història en la qual aquesta exposició, Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència, posa el focus. Aquesta exposició és itinerant des del 2014 i ha estat produïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, el BBVA i el Museu d’Història de Catalunya.

LLoc: Olot. Museu de la Garrotxa (Sala Oberta 2) / Dates: 07/05/2016 al 12/06/2016 / Entrada gratuïta /Conferència: “L’art de la cuina en temps difícils” (04/06/2016, 17 h)