Fidel Aguilar “era un home avançat a la seva època”, explica la periodista Eva Vázquez, comissària de l’exposició titulada Un meteorit fugaç, Fidel Aguilar (1894-1917). Aquesta mostra antològica, que es pot visitar fins el proper 10 de setembre a la Casa Pastors de Girona, al peu de la Catedral, aplega més de 200 obres d’aquest escultor, gravador i dibuixant mort prematurament als 22 anys fa exactament un segle. L’exposició inclou escultures, pintures, dibuixos, ex-libris, relleus i motius ornamentals, moltes de les quals són inèdites o poc conegudes.
Un meteorit fugaç es complementa amb nombrosa documentació gràfica, analitza l’aportació d’Aguilar al context de l’art català de principis del segle passat. És en el marc d’aquest anàlisi que Vázquez parla d’un avançat a la seva època, ja que si bé Aguilar era coetani del noucentisme, la seva mirada estava fixada en l’art europeu del seu temps, l’art déco, del qual en va tenir coneixement gràcies a revistes d’art il·lustrades editades i distribuïdes a Anglaterra i Alemanya que li proporcionaven els seus mentors, l’arquitecte Rafael Masó i l’escriptor, pintor i mecenes Xavier Montsalvatje Iglésias. La condició d’artista d’avantguarda és el motiu pel qual, segons Vázquez, Aguilar “connecta molt bé amb la sensibilitat de generacions posteriors.”
Girona gaudeix de dues escultures públiques de Fidel Aguilar, Imploració, una figura femenina de bronze situada en una cantonada de la Cort Reial, carrer natal de l’artista, i l’escultura La noia de la trena, als jardins de la Devesa. La mostra, coordinada per Jordi Falgàs (director de la Fundació Rafael Masó) posa en context l’obra d’Aguilar amb l’art del seu temps i, per fer-ho, també inclou una cinquantena de peces d’artistes com Josep Clarà, Xavier Nogués, Josep Aragay, Frederic Marès o Josep Armengol, entre d’altres. Us en recomanem la visita!