Milestone, la transformació de l’espai urbà de Girona

El Milestone Project és una proposta cultural difícil de definir i de catalogar. Potser la definció que s’acosta més a l’essència és la de festival d’art urbà contemporani però, tot i això, transcendeix aquest concepte. En tot cas us proposem que us fixeu en l’eix principal del Milestone, que va celebrar la seva sisena edició a Girona del 5 al 16 de setembre: els murals de gran format realitzats per artistes de prestigi internacional. Us proposem una ruta per tal de visitar els tres murals que han realitzat aquest any Okuda San Miguel, el col·lectiu artístic Reskate i l’artista argentí Elian Chali, que suposen una transformació profunda dels espais en els quals actuen els artistes, però també dels veïns de la ciutat. La distància entre mural i mural permet fer una passejada molt agradable i, pel camí, admirar també altres treballs d’anteriors edicions del festival. En tot cas ens centrarem en els artistes de l’edició d’aquest any.

Okuda San Miguel: ha intervingut en una paret de 350m2 al carrer Caterina Albert. El seu mural representa la figura d’una Venus. L’estil d’Okuda es pot definir com surrealisme pop, amb arquitectures geomètriques multicolors que es fonen amb formes orgàniques, cossos sense identitat o animals sense cap per tal de mostrar el conflicte entre la modernitat i les nostres arrels. Les seves obres es poden veure en carrers i galeries de tot el món: Índia, Mali, Moçambic, Estats Units, Japó, Xile, Brasil, Perú, Sud-Àfrica, Mèxic…

Reskate: aquest col·lectiu artístic format per María López i Javier de Riba, artistes visuals de Donostia i Barcelona respectivament, han pintat un mural inspirat en la llegenda de les mosques i Sant Narcís, patró de Girona, al carrer Sant Pau, al barri de Sant Pere. L’obra mostra un cavall durant el dia i, a la nit, la figura d’una mosca típica de la llegenda de la ciutat gràcies a l’aplicació de pintura amb un component fotoluminiscent.

Elian Chali: és el major exponent d’art urbà a Argentina i un dels artistes més reconeguts d’Amèrica Llatina. A Girona ha treballat en un mur de 250m a la Plaça d’Espanya. Chali és una figura imprescindible per entendre l’art urbà contemporani internacional i presenta un estil molt lluminós, amb colors vius i formes harmòniques. El seus treballs es poden veure arreu del món a països com Australià, Bèlgica, Canadà, Estats Units, Anglaterra, França, Alemanya, Itàlia, Polònia, Perú, Ucraïna, Rússia o Uruguai.

Fotos: Aina Yraola