El millor circ, als carrers de la Bisbal

Vint-i-una edicions. Aviat és dit. Però té mèrit, molt, organitzar una fira de circ durant vint-i-un anys i no només mantenint el nivell de qualitat, tan artístic com organitzatiu, sinó incrementant-lo. Això és exactament el que passa amb la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà, que es celebrarà del 15 al 17 de juliol. És una cita imprescindible per a tots els amants de les arts escèniques  de carrer en general i del circ en particular. Els organitzadors de la fira han anunciat que la programació d’aquest any és la més ambiciosa de totes les edicions celebrades fins ara. El cartell el formen una seixantena de funcions d’espectacles de carrer, la majoria gratuïts -es tracta d’un veritable festival popular-, que ofereixen més d’una trentena de companyies nacionals i internacionals -una quarta part provenen de països com Itàlia, França, Argentina o Bèlgica- . Les disciplines circenses són diverses: circ contemporani, roda cyr, cabaret, trapezi, clown, aeri, diàbolo, malabars, màstil i música, tot combinat amb tallers de diverses matèries.

Fira_de_Circ_15feet6La companyia Eia clourà la fira amb ‘inTarsi’

El més esperat de la fira, habitualment, és l’espectacle de clausura. En aquesta ocasió, a la plaça del Castell, s’hi podrà veure  inTarsi, el segon espectacle de la companyia Eia, que habitualment presenta a sales, però que en aquesta ocasió, per primera vegada, oferirà a l’aire lliure. InTarsi és una proposta reflexiva i visceral que té com a objectiu  “fer riure pensant” o “ fer pensar rient” i que ofereix la possibilitat de mirar les coses des d’una altra perspectiva.  Eia ja va ser a la Bisbal el 2014, amb el seu primer espectacle, el multiguardonat Capas, amb un èxit aclaparador. Un altre dels punts d’interès de la fira serà l’estrena a Catalunya de l’espectacle Sinergia 3.0, de la companyia madrilenya Nueveuno, un espectacle que combina malabars, manipulació d’objectes, verticals i dansa, tot molt ben coreografiat. Els Nueveuno comparteixen cartell amb companyies de prestigi al país, com el Circ Pistolet  -inaugurarà la fira amb l’espectacle Suite Vivace-, o companyies internacionals d’un qualitat indiscutible com els acròbates belgues 15feet6, que presentaran l’espectacle Dynamite & Poetry, els italians Five Quartet Trio, els suïssos Circo Pitanga o els andalusos Vol’e Temps.

FiradeCirc_03L’Espai Escola, eina educativa i d’intervenció social

La fira baixempordanesa sempre ha posat una atenció especial en la formació, per això ha bastit la proposta Espai Escola, un aparador multidisciplinar en el què hi participen diverses escoles de circ catalanes. Alumnes d’aquestes escoles, de totes les edats, presentaran els seus treballs en un espectacle conjunt que s’ha consolidat com un dels moments més entranyables de la fira. La proposta reforça la funció més essencial de la fira que té el convenciment que la pràctica del circ és una eina educativa i d’intervenció social. També d’integració, per això, l’Espai Escola comptarà enguany amb la participació de l’escola Circ Bombeta, formada per nois i noies amb diferents capacitats. Tindran continuïtat l’Espai Fira, que acull servei de bar, a més d’actuacions i concerts, i activitats paral·leles com ara l’exhibició dels números preparats pels alumnes del curs de clown impartit pel pallasso gironí Marcel Tomàs (Cascai Teatre) els dies previs a la fira, com també la projecció del curt guanyador de la categoria d’institut del primer Festival Internacional de Curtmetratges de La Bisbal d’Empordà.

Fira_De_Circ_EiaNova aplicació que informa de l’aforament

La novetat més destacable de la fira té a veure amb un dels seus principals inconvenients per l’espectador, com és programar els espectacles que es veuran en funció de la durada de les funcions i l’ocupació de l’aforament. La fira ha implementat un nou servei que permetrà saber en temps real els aforaments de cada espectacle. Els visitants de la fira podran consultar aquesta informació al web de la fira on trobaran una noca aplicació amb els indicadors d’ocupació, en temps real, de l’aforament de les funcions que estiguin en marxa. Aquest nou servei forma part de la línia estratègica que té per objectiu millorar el confort i l’experiència dels espectadors que assisteixen a la fira. Una altra de les novetats d’aquest any és la incorporació del Terracotta Museu, que s’afegeix com a escenari de la fira. En aquest espai, es programarà l’espectacle Spazi…o de la companyia Dikothomia. Per finalitzar, normes bàsiques per assistir a la Fira: aneu-hi reposats, sense nervis, disposats a gaudir, armats amb gorra, roba clara i calçat còmode, paraigua pels ruixats inesperats i jaqueta si refresca, aigua i amb un recorregut traçat. La realitat ja us els farà variar si convé.