Monestirs i vi de la D.O. Empordà, un maridatge que resulta infal·lible

L’Empordà és una terra en què hi podem trobar multitud de monestirs i priorats que durant segles van tenir com a principal activitat productiva el cultiu de la vinya i l’elaboració de vi. Moltes de les vinyes de la Denominació d’Origen (DO) Empordà doncs s’estenen pels antics dominis monàstics i el vi que s’hi fa és fruit de l’herència dels grans monestirs que antigament van poblar valls i muntanyes empordaneses.

Nit de vins a Sant Pere de Rodes.

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà dona a conèixer aquest llegat amb un cicle dedicat als vins i monestirs, que va engegar l’any 2019 -l’any passat no es va poder celebrar- i que nosaltres us proposem que aprofiteu per gaudir d’una manera diferent del nostre patrimoni monumental i alhora d’uns vins de gran qualitat. L’any 2019 el cicle va transcórrer al Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes, al Monestir de Sant Quirze de Colera, a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, al Monestir Sant de Miquel de Cruïlles i al Museu d’Història Sant Feliu de Guíxols.

Enguany, durant el mes d’octubre, cada dissabte, començant el dia 2 i seguint els dies 9, 16, 23 i 30, està programada una visita a un antic monestir empordanès per tal de compartir el seu passat vitivinícola, que es complementarà amb un tast. Totes les sessions començaran a les 12 del migdia, duraran aproximadament 2 hores i les places són limitades.

Monestir de Sant Llorenç de Sous (Albanyà). Foto: www.socemporda.com

L’activitat, coordinada per Clara Poch i Romina Ribera, viurà el seu primer capítol el dia 2 d’octubre al Monestir de Sant Llorenç de Sous (Albanyà), sota el títol Vinyes i vins de muntanya. Aquest monestir, antigament conegut com Sant Llorenç del Mont, data del 872, fundat pels monjos benedictins de Sant Aniol d’Aguja. Després de passar força dificultats, el 1829 l’església va ser consagrada i el 1835 es va produir l’exclaustració. Es tracta d’un temple d’una sola nau que aprofita els murs de la construcció medieval i la façana està coronada per un esvelt campanar de cadireta de doble obertura.

Una vista del Monestir de Sant Miquel de Fluvià. Foto: http://www.santmiquelfluvia.cat.

La segona visita del cicle serà al Monestir de Sant Miquel de Fluvià, el dissabte dia 9, titulada Els vins i els benedictins. D’aquest antic monestir benedictí en resta només l’església romànica. Va ser fortificada al segle XVI i reformada al segle XVIII. El campanar és de planta quadrada, de caire robust i ferreny. L’església és de planta basilical de tres naus amb transsepte destacat i capçada per tres absis semicirculars que en la part exterior presenten decoració llombarda d’arcuacions entre lesenes. En el seu interior es conserven, i estan perfectament documentats, els seus capitells decorats amb una combinació de temes vegetals, geomètrics, alguns caps d’animals i figures humanes.

Una vista de Santa Maria de Lladó. Foto: www.llado.cat.

El dia 16 d’octubre serà el torn del Monestir de Santa Maria de Lladó, una visita que portarà el títol Canonges i vins que tornen als orígens. Santa Maria va ser un monestir agustinià inclòs a l’antic comtat de Besalú, situat al municipi de Lladó, que va viure el seu màxim esplendor els segles XII i XIII i curiosament no va ser fins l’any 2018 que el monument va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. El 1592, el papa Climent VIII va secularitzar aquesta canònica agustiniana i la va convertir en col·legiata i la comunitat religiosa es va mantenir al cenobi fins que la va abandonar el 1835. L’església té planta basilical, amb tres naus sense transsepte. La portalada, formada per sis arquivoltes, està ricament decorada amb motius vegetals, geomètrics o animals. És sense cap mena de dubte una de les més interessants de les comarques gironines, gràcies a aquesta decoració abundant.

Una vista aèria de la Ciutadella de Roses. Foto: ca.visit.roses.cat.

La penúltima visita del cicle, titulada Vins i dominis de mar es realitzarà el dia 23 d’octubre a l’Espai Cultural de la Ciutadella de Roses. Dins de la Ciutadella hi ha les restes de l’antic monestir de Santa Maria de Roses, un cenobi benedictí que dominava des de la punta del Cap de Creus fins la desembocadura de la Muga. Santa Maria de Roses va tenir un paper destacat, equiparable al que van tenir Sant Pere de Rodes o Sant Quirze de Colera. Les restes del monestir van quedar dins la Ciutadella de Roses, una fortificació renaixentista, declarada BCIN, que també conté un jaciment arqueològic en continua investigació on es pot gaudir d’un complet itinerari senyalitzat i conèixer les diferents ocupacions històriques del lloc a través de les restes conservades, del s.IV a.c., data de la fundació de la colònia grega de Rhode, fins al s.XX.

Santa Maria del Collet, de Calonge. Foto: By Anleoc – Treball propi, CC BY-SA 3.0.

La darrera visita es celebrarà el dia 30, al Monestir de Santa Maria del Mar de Calonge (El Collet de Sant Antoni), titulada Terrisseries romanes, monges benedictines i vi. Santa Maria del mar també és coneguda com a Santa Maria del Collet  és actualment una ermita, el que resta del que antigament era un petit monestir de monges benedictines en un turó al pla de Calonge. Els seus orígens daten del segle XII i va ser la continuació d’un anterior assentament romà, la vil·la romana del Collet. Si necessiteu més informació o formalitzar les vostres reserves, ho podeu fer en aquest enllaç.