Arriba aquell dia de l’any que els museus celebren el seu Dia Internacional, una jornada en que no només s’ofereixen portes obertes, sinó que també s’organitzen activitats de manera expressa, que serveixen per promoure el coneixement del fons d’aquests equipaments i la seva pròpia història. Enguany, degut a la crisi sanitària per la que travessem, el Dia Internacional dels Museus (DIM) tindrà un caràcter digital i es celebrarà del 16 al 18 de maig.
El DIM el promou el Consell Internacional de Museus (ICOM) arreu del món i el que pretén és augmentar la consciència pública de la funció fonamental d’aquests equipaments en la societat i en el seu desenvolupament. El lema que s’ha proposat per a l’edició d’enguany és: Museus per la igualtat: diversitat i inclusió.

De fa uns anys des de l’ICOM s’habilita un mapa virtual en el qual tots els museus tenen la possibilitat d’introduir les activitats que organitzen per aquesta diada. Pel que fa al proper DIM, els museus hi han introduït les seves activitats, exclusivament en línia. D’altra banda, l’ICOM ha proposat com a dates alternatives, pels qui organitzin activitats presencials, del 14 al 16 de novembre, coincidint amb la Nit de Museus i el 74è aniversari, el mateix dia 16, de l’ICOM. Podeu consultar les activitats dels museus catalans en aquest enllaç.
El Servei de Museus de la Direcció General de Patrimoni, amb motiu del DIM, ha llançat a les xarxes en aquests dies un repte (challenge, que en diuen), consistent a recrear des de casa una peça del patrimoni cultural i artístic dels museus catalans. Als participants se’ls recomana que estigui inspirada el lema Museus per la igualtat: la diversitat i la inclusió. Es pot seleccionar qualsevol de les peces dels museus catalans, que es poden consultar a través de Visitmuseum o a les mateixes webs dels museus. Una vegada recreada la peça, cal pujar a instagram una imatge amb l’original i la recreació amb l’etiqueta #DIMchallenge. D’entre tots els participants en el repte es concediran 5 premis a les imatges que tinguis més likes a Instagram a les 8:00 hores del dimarts 19 de maig del 2020. El premi consistirà en una visita guiada personalitzada per a un màxim de 6 persones al museu al qual faci referència la imatge.
En aquest post us oferim un gran nombre de recursos digitals que els museus de les comarques gironines posen a disposició del públic, alguns durant aquests tres dies, d’altres durant un període més extens i d’altres de manera permanent.
- Museu del Suro: visita virtual al museu i jornada de portes obertes amb el títol El món del suro en cinc objectes. Cinc punts de vista entorn del món del suro. Joc de preguntes MuseumQuizaCasa: El suro. Participació al desafiament que corre a les xarxes socials de recreació d’imatges antigues i obres d’art, en què es proposarà la imitació d’una fotografia antiga dels treballadors de la fàbrica, que caldrà pujar a xarxes amb l’etiqueta #tornaremalsmuseus i #MuseudelSuro. Proposta de manualitats per a infants.

- MAC Empúries: Tour virtual guiat per Empúries. Podràs seguir la visita en directe al canal Youtube de Patrimoni.gencat el dissabte 16 de maig a les 11h del matí. Vídeo: Jaciments en 360 graus: vídeo per visualitzar amb ulleres 360 graus del jaciment d’Empúries. Us recomanem que ho visualitzeu amb la vostra tauleta o mòbil, i si teniu ulleres cardboard on inserir el mòbil, l’experiència serà totalment immersiva! Trobareu el vídeo al canal de Youtube del MAC (a partir del 16 de maig). La Joia del Museu: placa de marbre amb una inscripció bilingüe en grec i llatí que podeu veure aquí ( a partir del 16 de maig). Arqueoblog: el MAC presentarà l’Arqueoblog el mateix 18 de maig. Una nova plataforma per informar de la diversitat d’activitats que desenvolupen el museu i totes les seves seus. El MAC-Empúries inaugura el blog amb un article sobre el projecte de recerca que s’està desenvolupant al port de la ciutat grega. (accessible a partir del 18 de maig).

- MAC Girona: Visita virtual al monestir de Sant Pere de Galligants a través del canal de YouTube de Patrimoni.gencat (16/5 a les 18:30h). La joia del museu: inscripció del comte Sunyer que podeu veure en aquest enllaç ( a partir del 16 de maig). Sopa de lletres: joc virtual que es jugarà el dia 18 de maig a través dels perfils de xarxes socials del MAC.
- Museu de la Pesca: ha agrupat la seva proposta pel dia 18 de maig en aquest enllaç. Una visita virtual oberta i comentada en directe a la seva exposició permanent o càpsules audiovisuals que es distribuiran a les xarxes socials són algunes propostes. A la secció de recursos digitals també hi ha un seguit d’activitats programades.

- Museu d’Història dels Jueus: portes obertes en línia, en que la directora del museu, Sílvia Planas, mostrarà una selecció de peces rellevants i singulars, i en coneixerem alguna anècdota o detall que no es veu habitualment. Podeu entrer en aquest enllaç del seu web, al seu facebook o al youtube de PatrimoniGenCat. També podeu descobrir el museu sense sortir de casa amb les seves audioguies, fer una Visita virtual al Call de Girona, obtenir respostes a les preguntes més freqüents relacionades amb les jueves i els jueus de la Girona medieval a l’apartat Sabies que les jueves i els jueus de Girona…? o conèixer la col·lecció lapidària del Museu d’Història dels Jueus a l’apartat Pedres amb nom.
- Museu Etnogràfic de Ripoll: el mateix dia 18 de maig, al seu web i xarxes socials, el Museu Etnogràfic de Ripoll també prendrà part en l’acció Portes Obertes Online a través de la publicació de càpsules audiovisuals, una en que es destacaran cinc peces del museu de l’àmbit de la dona i una altra amb fotografies antigues del fons Nicolau Coma, amb la dona com a protagonista, acompanyat de la música de Les Cantarines. A banda d’això, es presentarà un nou joc familiar que es podrà fer des de casa anomenat Crea la teva història! El joc de cartes del MER, creat a partir d’una selecció dels dibuixos de Josep Ribot que complementaven els articles publicats al setmanari El Catllar (abril de 1920 – març de 1923), d’en Jan (autor de còmics i creador d’en Superlópez) i d’en Jordi Triola (artista ripollès).

- Museu de l’Exili de la Jonquera (MUME): amb motiu del DIM, el MUME destaca una peça, un dibuix de l’il·lustrador Josep Narro (Barcelona, 1902 – Guadalajara, Mèxic, 1996) que representa la vida de confinament i reclusió dels refugiats republicans en un camp de concentració francès, concretament en el context del final de la Guerra Civil i a Argelers. Aquest dibuix està exposat actualment al Museu de l’Empordà de Figueres, en el marc de l’exposició doble (MUME- Museu Empordà) “Art i exili. Artistes catalans de l’exili del 1939”.

- Museu del Mar de Lloret: degut al lema del DIM d’enguany, el Museu del Mar de Lloret ha triat destacar en la seva càpsula audiovisual el personatge de la Lliberada per la seva singularitat en l’època. El museu farà jornada virtual de portes obertes en el seu web.
- Canònica de Vilabertran: els responsables d’aquest monument han creat una activitat virtual nova, adequada per a famílies amb mainada de 5 a 10 anys. Es tracta d’un conte interactiu protagonitzat pel monjo Pere Rigau, amb càpsules audiovisuals i propostes de manualitats, creat a partir d’una llegenda de la Canònica, relacionat amb un concepte: volar. Es pot descarregar en aquest enllaç.

- Museu d’Art de Girona: aquest equipament fa una aposta per la programació virtual. Oferirà una visita guiada en directe per l’interior del museu (16/05, 17.45h) en directe des del canal Youtube de Patrimoni.gencat; la possibilitat de visionar micro-càpsules d’art amb comentaris d’especialistes (a partir del dia 17); promourà l’art challenge, o el repte de recrear obres d’art des de casa i un Museumquiz per posar a prova els coneixements sobre el museu en un joc en línia (de l’11 al 18 de maig). Amb la intenció de reivindicar el seu rol social, el museu farà una crida a la ciutadania per respondre a la pregunta: Què representa el Museu d’Art de Girona per a tu?
- Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries: el dia 17, a les xarxes socials, es faran visites guiades a la maquinària de la Farinera pel públic general (matí), especialitzat (migdia) i una guia de lectura fàcil (tarda). El mateix dia 18 es realitzarà un taller juvenil online (16h a 17:30h) titulat Crea el teu món amb realitat virtual! i adreçat a joves de 10 a 16 anys. És gratuït, però cal inscripció prèvia.

- Dor Museum: aquest equipament, situat a la Fortalesa de la muntanya dels Sant Metges ha fet un recull de les seves activitats en aquest enllaç. Hi trobareu des de visites virtuals a càpsules d’audiovisuals, passant per jocs online que us permetran descobrir les joies en relació a la cultura arreu del món, conèixer el món de les gemmes i fins i tot han preparat un quizz per descobrir els secrets d’una obra de l’artista Quim Hereu.

- MAC Ullastret: aquest museu oferirà una visita virtual monogràfica d’Ullastret a través del canal de YouTube de patrimonigencat (16/05 a les 17h) i el dia 18, al seu web, els visitants hi trobaran la “joia del museu”. A banda d’això, durant tota la setmana les seus del MAC, a través de les xarxes ofereixen un joc virtual. El torn de la seu d’Ullastret serà el dimecres 20/05. També amb motiu del DIM es pot gaudir al YouTube del MAC dels vídeos en 360 graus del jaciment d’Ullastret.
Imatge de capçalera: Museu d’Art, Girona. Foto: Miquel Millan. Arxiu Imatges PTCBG.