Narcís Monturiol, bicentenari del naixement del pare del submarí

Narcís Monturiol (Figueres, 1819-Barcelona, 1885) va ser un veritable home del Renaixement. Inventor, enginyer, intel·lectual, articulista, impressor, editor i pintor, va passar a la història per ser el creador de l’Ictineu, el primer submarí tripulat i autopropulsat de la història. Després d’una trajectòria atzarosa, degut al seu activisme polític i cultural, que el va dur a l’exili durant uns quants anys, el setembre del 1859 l’Ictineu, el vaixell-peix, va fer el seu primer viatge submarí. Tot i l’èxit de l’invent, davant la manca de suport, el 1867 la seva companyia va fer fallida i Monturiol va desballestar el submarí.

L’Ajuntament de Figueres va determinar que, durant el darrer semestre del 2019 i el primer semestre del 2020, celebrarien l’Any Monturiol i ha presentat el programa d’activitats per aquest primer semestre de l’any, que inclou exposicions, visites guiades, espectacles infantils i fins i tot la presentació d’un llibre.

El Museu del Joguet de Catalunya presenta, fins el dia 10 de març, l’exposició L’Ictíneo. El gran invent de Narcís Monturiol, en la qual s’hi poden contemplar dues maquetes a escala 1:10 i 1:50 del submarí. Un mes després de la seva clausura, el 4 d’abril i fins el 29 de juny, a la Casa Empordà es podrà veure una altra mostra, en aquest cas artística, titulada Empordoneses: “Immersió!”, en homenatge a Monturiol. Però també hi ha una tercera exposició dins el programa d’activitats, a l’Auditori Narcís Monturiol del Cercle Sport Figuerenc, titulada Aquí va néixer Narcís Monturiol, que es podrà visitar fins el 10 de maig.

Els organitzadors de l’Any Monturiol també han previst una activitat educativa a l’entorn de la figura de Monturiol, de gener a juny, al Museu de l’Empordà i per alumnes de primària, que porta per nom Mapa dels Invents. Els més menuts es convertiran en inventors per crear nous objectes i noves realitats. També està previst per a un públic familiar l’espectacle itinerant Ictíneo I. El somni de Monturiol, que es veurà el 30 d’abril (17h) a la Plaça de Josep Pla de Figueres. L’invent de l’enginyer figuerenc també és el protagonista del contacontes dibuixat El submarí que es volia enfonsar, del qual se’n farà una lectura el proper 21 de març a la Biblioteca Fages de Climent.

Un dels actes més esperats és la presentació del llibre Narcís Monturiol i el submarí que posaria fi a totes les guerres (1819-1895) de Raül Aguilar Cestero, el 13 de maig (19.30h) a la Biblioteca Fages de Climent, a càrrec del seu autor i de l’historiador Jordi Serrano, que n’ha fet el pròleg. Des del mes de març al de juny, el segon dissabte de cada mes (17.30h) està previst fer visites guiades que permetran als participants conèixer diversos punts d’interès de la vila, relacionats amb la vida d’un dels figuerencs més universals, un home avançat al seu temps. La inscripció a les visites són gratuïtes, però cal fer reserva prèvia a l’Oficina de Turisme (Tel. 972 503 155 / adreça electrònica: turisme@figueres.org).