El millor del National Theatre al Cinema Truffaut de Girona

No us recomanaríem mai de la vida, sota cap concepte, veure teatre en vídeo o al cinema perquè, habitualment, resulta insuls, avorrit, el públic no capta ni de lluny l’emoció inherent al fet teatral, de viure en directe i en estricte present allò que succeeix a l’escenari. Doncs bé, farem l’excepció, perquè creiem que s’ho val i us recomanem ferventment que aprofiteu el cicle National Thatre Live que torna per segon any al Cinema Truffaut de Girona, de la mà de Temporada Alta i dels Cinemes Yelmo.

El National Theatre Live és un cicle que porta a diferents cinemes d’arreu del món grans espectacles teatrals de Londres (especialment del National Theatre però també d’altres equipaments com el Donmar Warehouse o el Young Vic). Produccions amb una realització cinematogràfica de gran qualitat que apropen el millor teatre europeu a cinemes d’arreu del món. Temporada Alta, de la mà del cinema Truffaut i els cinemes Yelmo, són ambaixadors d’aquesta iniciativa que complementa la programació internacional de teatre que Temporada Alta ofereix d’octubre a desembre.

Demà (20h) s’inicia el cicle d’enguany, que inclou la retransmissió de sis grans obres que triomfen actualment a la cartellera londinenca, començant per un espectacular War horse (Cavall de guerra), basada en la novel·la de Michael Morpurgo i amb la participació de la Handspring Puppet Company sud-africana, de la qual a Girona se n’han pogut veure fins a tres espectacles, dels quals va destacar Il ritorno d’Ulisse in patria, de Monteverdi, una veritable joia. Per aquesta producció, la Handspring va construir titelles de tamany natural que representen cavalls, arribant a una perfecció de moviments tal que sembla que estiguin vius. Les obres que tindrem l’oportunitat de veure en aquest cicle, que durarà fins el 15 de juny, són les següents:

 

WAR HORSE

De Michael Morpurgo, dirigida per Marianne Elliott i Tom Morris (180 minuts).

El text està ambientat a la Primera Guerra Mundial i narra la història de Joey, un cavall d’una granja de Devon que van enviar al front. I és que durant aquest conflicte bèl·lic Anglaterra va enviar prop d’un milió de cavalls a altres països d’Europa, un fet prou desconegut que, en aquest cas, és explicat a través dels ulls d’un cavall: la seva lluita per la supervivència al mig del malson de la guerra. L’obra, War Horse, està inspirada en aquesta novel·la de Michael Morpurgo (adaptada  per Nick Stafford), fa 10 anys que està en escena i ja té a les seves espatlles 5 premis Tony, entre els que destaca el de la millor obra teatral.

Dijous 16 de febrer (20h)

 

A VIEW FROM THE BRIDGE

De Arthur Miller, dirigida per Ivo Van Hove (145 minuts).

Aquesta impactant producció de l’obra mestra tràgica de Miller va guanyar tres premis Olivier el 2014: Millor Reestrena, Millor Actor per Mark Strong (The Imitation GameDesxifrant Enigma, Tinker, Tailor, Soldier, SpyEl Topo) i Millor Director per Ivo van Hove. El gran Arthur Miller s’enfronta al somni americà en aquest fosc i apassionat relat. A Brooklyn, l’estibador Eddie Carbone dóna la benvinguda als seus cosins sicilians a la terra de la llibertat. Però quan un d’ells s’enamora de la seva maca neboda, descobreixen que la llibertat té un preu. La desconfiança gelosa d’Eddie exposa un profund i impronunciable secret, un que el porta a cometre la traïció definitiva.

Dijous 16 de març (20h)

 

NO MAN’S LAND

De Harold Pinter, dirigida per Sean Mathias (150 minuts).

Terra de ningú (No Man’s Land) és una obra de teatre del dramaturg britànic Harold Pinter. Es va estrenar per primera vegada el 1975, l’obra va tornar als escenaris més importats de tot el món i a Londres es va poder veure al Wyndham’s Theatre. Protagonitzada per dos dels grans actors del teatre europeu, Ian McKellen (El Senyor dels Anells, El Hobbit) i Patrick Stewart, l’obra ha estat declarada universalment com una producció històrica i imprescindible.

Dijous 6 d’abril (20h)

 

MEDEA

De Euripides (adaptada per Ben Power), dirigida per Carrie Cracknelle (100 minuts).

Helen McCrory (The Last of the Haussmans – L’últim Haussman) torna al National Theatre per interpretar el paper que dóna nom a la potent tragèdia d’Eurípides, en una nova versió de Ben Power, dirigida per Carrie Cracknell. Medea és esposa i mare. Pel seu marit, Jàson, ha deixat casa seva i ha donat a llum a dos fills a l’exili. Però quan abandona a la seva família per una nova vida, Medea s’enfronta al desterrament i a la separació dels seus fills. Acorralada, suplica un dia de gràcia. N’hi ha prou. Exigeix una terrible venjança i destrueix tot el que aprecia.

Dijous 11 de maig (20h)

 

AMADEUS

De Peter Shaffer, dirigida per Michael Longhurst (210 minuts).

Música. Poder. Gelosia. Lucian Msamati (Luther, Game of Thrones – Joc de Trons, NT Live: The Comedy of Errors – La comèdia de les equivocacions) interpreta Salieri a l’emblemàtica obra de Peter Shaffer, en directe des del National Theatre (Londres), amb acompanyament en directe per part de l’orquestra Southbank Simfonia. Wolfgang Amadeus Mozart, un escandalós jove prodigi, arriba a Viena, la capital musical del món, decidit a fer soroll. Esglaiat pel seu geni, el compositor de la cort Antonio Salieri té poder per promoure el seu talent o destruir el seu nom. Atrapat per una gelosia obsessiva, comença una guerra amb Mozart, amb la música i finalment, amb Déu.

Dijous 25 de maig (20h)

 

SAINT JOAN

De Bernard Shaw, dirigida per Rosie Rourke (240 min).

Joana: filla, grangera, visionària, patriota, consellera del rei, triomfadora, figura, radical, bruixa, heretge, santa, màrtir, dona. A partir del turment de la Guerra dels Cent anys, la carismàtica Joana d’Arc va assolir una victòria que va definir a França. L’obra clàssica de Bernard Shaw representa una dona amb tot l’instint, entusiasme i poder transformador d’una revolucionària. Josie Rourke (Coriolanus, Les Liaisons dangereuses – Les amistats perilloses) dirigeix a Gemma Arterton (Gemma Bovery, Nell Gwynn, Made in Dagenham) com a Joana d’Arc en aquesta electritzant obra mestra.

Dijous 15 de juny (20h)