Neix a Palamós el primer festival de Cobla del país: ‘Amb So de Cobla’

A les comarques gironines, dels pans se’n fan festivals, majoritàriament musicals. Aquest estiu, el mes d’agost, a Palamós, en naixerà un altre que se suma a la generosa nòmina de cicles d’aquesta mena que es celebren a territori gironí. Es tracta d’Amb So de Cobla, el primer festival de cobla del país, que es celebrarà del 29 de juliol al 6 d’agost a Palamós, una vila de llarga tradició sardanista.

El nou certamen està impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat, l’Ajuntament de Palamós i l’Agrupació Sardanista Costa Brava “barreja tradició i innovació a l’entorn de la sonoritat de la cobla”, segons l’organització. Els directors del festival són Pau Marqués (Girona A Cappella, Emergent, Black Music Festival i Xalaro) i Adrià Bauzó, músic i intèrpret de tenora. Amb So de Cobla vol expressar “la sonoritat dels instruments de cobla, més enllà de la pròpia formació de cobla convencional”, de manera que instruments com ara els tibles, la tenora, el fiscorn o el trombó surten de la cobla estricta per fusionar-se amb d’altres instruments. La difusió de la música de cobla, més enllà de les audicions de sardanes, és un dels principals objectius del festival.

Roger Mas i la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona

Amb So de Cobla inclou concerts i audicions ja tradicionals, com ara el 49è Aplec de la Sardana (30 de juliol) o el 17è Concert de la Costa Brava / Memorial Ricard Viladesau, amb La Principal de la Bisbal i Els Montgrins (2 d’agost), però a més d’aquests dos esdeveniments ben remarcables, també hi ha uns indubtables caps de cartell, com són Cris Juanico, que obrirà el festival amb l’espectacle Cris Juanico Rock i Cobla (29 de juliol) i Roger Mas (3 d’agost), que recupera la seva colossal col·laboració amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, amb la qual va gravar un disc inoblidable l’any 2012, que van presentar amb una completa gira pel país. Aquesta és una immillorable ocasió per assistir a un concert únic. El repertori inclou temes de part del cançoner de Mas, versions de cançons populars, aclucades d’ull a joies de la cançó europea i el programa promet alguna novetat preparada expressament per a la cita.

Destaquen també del cartell la nit jove amb Los Gazpacho & Cobla Bisbal Jove i els Biflats (4 d’agost), que promet ser apoteòsica, o l’actuació del magnífic tenora Jordi Molina (5 d’agost) que presentarà la seva darrera proposta, l’esplèndid disc  Matèria del temps, música d’autoria pròpia des de la improvisació al jazz, passant pel cant d’estil i l’havanera. Els espais que acolliran els diversos concerts són el parc del Convent dels Agustins, l’Arbreda Municipal i el Passeig del Mar. Adequat per a tots els públics, amants de la cobla i llecs en la matèria.