Passar la vetllada amb una copa de vi a la mà, descobrint l’antic art dels monjos del monestir de Sant Pere de Rodes per elaborar-lo, o gaudint de la visita teatralitzada Les noces de Vilabertran, a la canònica de Santa Maria de Vilabertran, semblen dos plans immillorables per a les properes nits d’estiu. Aquesta, i algunes altres activitats, formen part del programa que us ha preparat l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya per a que descobriu o redescobriu aquestes dues joies monumentals de l’Empordà.

A Sant Pere de Rodes, cada divendres al vespre, es celebrarà la Nit de Vins durant la qual els participants coneixeran el procés d’elaboració del vi que seguien els monjos en un monestir envoltat de muntanyes que conserven encara l’empremta de les antigues feixes. Durant la vetllada es realitzaran visites a les estances del monestir vinculades amb l’elaboració del vi i s’oferirà als participants un tast d’un vi diferent cada setmana d’un celler de l’Empordà: la primera nit es va oferir vi de La Vinyeta i els dies posteriors es servirà vi de Mas Llunés (26/7), Celler Pujol Cargol Masarac (2/8), Cellers d’en Guilla (9/8), Masetplana (16/8), Vinyes dels Aspres (23/8) i Empordàlia (30/8). Cada tast anirà acompanyat d’una elaboració culinària servida pel restaurant del monestir amb productes locals de Port de la Selva. L’horari de la visita és de 20h a 21:30h i el preu és de 20€/persona.
Visites amb pirates i sense

Els més petits, però, també tenen cabuda al monestir. És per a ells que tots els dimarts al vespre, del 23 de juliol al 31 d’agost, es farà l’activitat Mininits de pirates Sant Pere de Rodes. Les famílies podran gaudir, al vespre, de les històries i llegendes de pirates i corsaris que, durant segles, navegaven i castigaven la Costa del Cap de Creus. El pirata Otxiali serà el seu guia i requerirà l’ajuda dels participants per trobar antics tresors. Aquestes visites temàtiques, pensades per a un públic familiar, es complementen amb visites guiades diàries per conèixer amb detall la història i l’arquitectura d’aquesta joia del romànic català. Fins el 31 de juliol le visites es faran en català (12h) i durant el mes d’agost es faran en català (11.30h) i en castellà (12.30h). A part de les visites habituals, el monestir ofereix la celebració de l’activitat Entre el poble i el monestir: visita guiada a Santa Creu i Sant Pere de Rodes (3 d’agost, 11.30h). La proposta, gratuïta, permet conèixer el passat medieval de la muntanya de Verdera tot visitant l’antic poble de Santa Creu, l’església de Santa Helena i el mateix monestir.

Per si tot això fos poc, el monestir ha decidit donar continuïtat a la proposta Música medieval a Sant Pere de Rodes, de la mà d’Antoni Madueño, musicòleg i intèrpret dedicat al repertori medieval, durant els mesos de juliol, agost i setembre. Els dies 25 de juliol i 23 i 29 d’agost, es farà l’activitat Reconstrucció d’instruments i cant medieval, que combina la interpretació de repertoris medievals a l’església de Sant Pere de Rodes amb la construcció en directe d’un instrument medieval, rèpliques dels instruments musicals de la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll. A més d’aquestes sesssions, Madueño també oferirà el concert El cor és un castell, a l’església de Santa Helena (18 d’agost); un taller de polifonia medieval (7 de setembre), amb una aproximació divulgativa dels cants medievals; i un concert final en què estarà acompanyat de Lucia Samitier i Arturo Palomares i en el qual oferirà diverses peces de músiques litúrgiques antigues (7 de setembre).
Descobriu la Canònica de Vilabertran

L’any passat la Canònica de Vilabertran va estrenar una proposta que va tenir un gran èxit, que enguany torna a programar: la visita teatralitzada Les noces de Vilabertran. Els dies 3 i 10 d’agost i el 14 de setembre el grup de visitants inscrits recorrerà la Canònica i la descobrirà de la mà de personatges que van ser reals i que reviuen a mans d’un grup d’intèrprets que explicaran, amb molt d’humor i de manera amena, els successos més remarcables ocorreguts a la Canònica, centrant-se en el casament reial que va posar fi al conflicte sicilià. D’altra banda, també està programada la visita guiada El tresor de la plana: la Canònica de Vilabertran per descobrir tots els secrets del recinte (15 de setembre, 11.30h i 12.30h). Les places per a totes les activitats són limitades i cal fer reserva prèvia al telèfon 972 38 75 59 o al mail reservesspv.acdpc@gencat.cat.