Novembre és el mes del festival Som Cultura, us convidem a gaudir-ne

Malgrat la pandèmia, l’any passat el festival Som Cultura es va reinventar, per tal de mantenir l’activitat i donar-hi continuïtat, i va presentar un programa de propostes a distància completíssim. Enguany torna el Som Cultura, però aprofitant l’experiència passada, la seva sisena edició torna amb més d’una vintena de propostes presencials i una altra vintena llarga de propostes a distància al llarg dels caps de setmana del mes de novembre, que podreu trobar en aquesta pàgina web.

Els qui ja teniu experiència, ja sabeu que Som Cultura és el festival de les experiències culturals a la Costa Brava i el Pirineu de Girona, que ofereix activitats sobretot familiars de descoberta del patrimoni i d’immersió en l’art i visites teatralitzades. L’objectiu de Som Cultura és desestacionalitzar les propostes de turisme cultural, estimular l’interès i el consum cultural sobretot en la població local i els visitants durant la tardor, i fomentar la creació de productes turístics innovadors i atractius que permetin donar a conèixer el territori en clau cultural.

Sa Tuna. Begur. Foto: Oscar Rodbag. Arxiu Imatges PTCBG.

Enguany, a més, la programació del Som Cultura és híbrida i també inclou les experiències Els museus a casa, un recull d’activitats a distància i gratuïtes. Les activitats són programades per les entitats i empreses associades al Club de Màrqueting Cultura i Identitat, del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona.

Quinze museus gironins que s’alien

Fins a quinze museus gironins s’han aliat per oferir un seguit d’activitats a distància, en el que han anomenat Els museus a casa, que impulsa la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona. Els equipaments gironins oferiran càpsules de vídeos amb activitats i continguts per a tots els públics que es difondran a través de diverses plataformes digitals i del mateix web de Som Cultura. Totes les activitats a distància són gratuïtes i no requeriran d’inscripció prèvia. Les propostes dels museus consisteixen en tallers infantils i familiars que es poden fer a casa, com ara el taller de salaó d’anxova, que proposa el Museu de la Pesca; el de baldufes de papiroflèxia, del Museu del Joguet de Catalunya de Figueres, o el de copisteria per escriure com un monjo de l’edat mitjana, del Museu Etnogràfic de Ripoll.

Escultura original d’Asclepi al museu d’Empúries. Foto: Oscar Rodbag. Arxiu Imatges PTCBG

Però això no és tot, ja que els museus han elaborat un seguit de càpsules de vídeo explicatives sobre peces del seu fons i obres d’art que custodien, que tenen quelcom d’especial o curiós, o que són especialment rellevants. Mitjançant una d’aquestes peces, per exemple, el públic podrà accedir a l’interior de l’orgue de la Catedral de Girona, un espai molt reduït que no es podria visitar d’una altra manera, per tal de conèixer el funcionament d’un instrument d’estil romàntic. Una altra càpsula explica la història de l’estàtua del déu grec de la medicina, Asclepi, que es troba a la seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya, després de passar una època a Barcelona. El públic també podrà descobrir, gràcies a aquestes càpsules, la variada col·lecció d’insectes del Museu Darder de Banyoles.

Propostes presencials

El llistat de propostes presencials és extens, però us en destacarem unes quantes, sobretot pel que tenen de novetat. Aquest llistat es divideix en quatre blocs temàtics: Visites teatralitzades, Descobreix el patrimoni, Genis i artistes i Activitats familiars.

Sant Pere de Galligants: Foto: Ajuntament de Girona.

Visites teatralitzades

Les visites teatralitzades són un format que permet conèixer de manera amena i molt il·lustrativa la història d’un monument, alhora que també permet posar en relació les diferents peces del fons d’un museu o conèixer la història d’un edifici patrimonialment rellevant o un monument. Forma part del Som Cultura d’aquest any, per exemple, la representació teatral titulada L’últim daiquiri, que recrea la història d’amistat entre el lloretenc Constantí Ribalaigua, el famós bàrman del Floridita a l’Havana, i un dels seus clients més il·lustres, el cèlebre escriptor Ernest Hemingway. Una entretinguda classe d’història trufada d’infinitat d’anècdotes que inclou un daiquiri final per a tots els participants.

Un moment de la visita teatralitzada a Sant Pere de Galligants, Pare Abat, hi ha pelegrins.

També està prevista la visita teatralitzada Pare Abat, hi ha pelegrins, que proposa un divertit recorregut pel monestir de Sant Pere de Galligants de Girona, una de les mostres més notables del romànic català i seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya. També va de monestirs la visita al de Sant Pere de Rodes, que proposa visitar el conjunt monumental en companyia d’una dona carregada d’històries increïbles i màquines inimaginables que farà viure als visitants un autèntic viatge en el temps. Una altra de les visites que us volem destacar és la que ha programat el Museu Etnogràfic de Ripoll, amb un títol curiós: L’Esperanceta i el seu cabaret pagès. Es tracta d’una forma diferent de visitar aquest equipament cultural a través de la saviesa d’alta muntanya de la pubilla de la casa Gassia.

Una imatge d’una de les sales de Circusland. Foto: Circusland.

Descobreix el patrimoni

En aquest àmbit hi ha una de les propostes estrella del Som Cultura, que s’incorpora enguany al programa del festival. Es tracta de la visita guiada a l’espai Circusland, el Palau Internacional del Circ de Besalú, un equipament únic a Europa. Els visitants podran conèixer Circusland de la mà del seu creador i director, Genis Matabosch, que també és el director del Gran Circ de Nadal de Girona i del Festival Internacional de Circ de Girona, Elefant d’Or.

Les propostes de descobriment i coneixement del patrimoni o la història de les comarques gironines són les més nombroses del festival. A més de la possibilitat d’examinar una col·lecció única de vestuari circense, cartells, documents i fotografies a Circusland, qui ho desitgi també podrà participar en un viatge imaginari a fa 2.000 anys gràcies a una ruta cultural per la comarca de la Selva que inclou la ciutat romana d’Aquae Calidae (Caldes de Malavella) i les seves termes, i la vil·la romana dels Ametllers, a Tossa de Mar. La particularitat d’aquesta ruta és que la guiarà l’arqueòleg que ha participat en les excavacions dels dos recintes, que compartirà amb els visitants el seu coneixement profund d’ambdós jaciments.

Hostalric. Foto: R.A. Liminana. Arxiu Imatges PTCBG

Una altra proposta destacada d’aquest àmbit és Les claus de les esglésies de la Cerdanya, una ruta que inclou la visita a l’interior de esglésies i ermites com Santa Maria d’All i Santa Maria de Quadres, a Isòvol, i Santa Cecília de Bolvir i Sant Climent de Talltorta, a Bolvir. Hostalric també té un passat medieval molt significatiu, que ha deixat una petjada profunda en la localitat, és per això que també s’ha programat una visita al recinte medieval que finalitzarà amb un tast salat i vistes privilegiades al castell.

Activitats familiars

La majoria d’activitats programades al Som Cultura són de caràcter familiar, però també n’hi ha d’infantils. Les propostes per a tots els públics és, de fet, un dels plats forts del festival. A Castelló d’Empúries està previst fer una gimcana que té com a objectiu visitar de forma lúdica la capital medieval de l’Empordà a través d’una aplicació per mòbil.

Monestir de Sant Joan de les Abadesses. Foto: M. Geli/P. Planagumà. Arxiu Imatges-PTCBG.

A Sant Joan de les Abadesses, la proposta convertirà els participants en l’activitat en detectius, ja que hauran de resoldre diversos enigmes i misteris, que els permetran descobrir de manera molt entretinguda un seguit de racons de la vila i de la seva història medieval. El monestir de Ripoll serà un altre dels escenaris d’activitats del festival, ja que proposa la participació en un taller de titelles que té com a objectiu conèixer algunes de les curiositats del monument. També a Setcases proposen un joc de pistes que converteixen els inscrits en petits exploradors, que tenen com a objecte descobrir on és el dimoni de Sant Miquel de l’església del municipi.

Monestir de Santa Maria de Ripoll. Foto: Raimon Casals. Arxiu Imatges PTCBG.

Genis i artistes

Les comarques gironines són la terra d’origen d’un seguit de personalitats del món de la cultura. En el marc del Som Cultura, l’Oficina de Turisme de l’Ajuntament de Figueres, el Museu Empordà, el Museu del Joguet de Catalunya i la Fundació Gala – Salvador Dalí organitzen conjuntament un seguit d’activitats al voltant de l’exposició L’exploració de l’espai. El somni com a base del coneixement, que inclou una visita guiada a la mostra i un taller infantil.

Josep Pla serà un altre dels centres d’atenció en una de les activitats del Som Cultura, com és l’esmorzar literari sobre l’escriptor baixempordanès al Centre Fraternal de Palafrugell, que es completarà amb una visita guiada a l’exposició temporal Miró, Gaudí i Gomis. El sentit màgic de l’art, que està instal·lada a la Fundació Vila Casas-Museu Can Mario.

L’obra La guerra de les galàxies es pot veure a la mostra L’exploració de l’espai. Fernando San Martín Félez (1987)

Les inscripcions per a les activitats presencials del Som Cultura 2021 es poden tramitar a través del web del festival, i tenen un cost que va entre 2,5 € i 18 € per persona. En el cas de les activitats digitals, no cal inscripció prèvia i totes seran gratuïtes.

Imatge destacada: nau del Monestir de Sant Pere de Rodes. Arxiu Imatges PTCBG.