Nusos i converses al Museu de la Pesca de Palamós

La importància dels nusos a bord d’un vaixell és cabdal, així com la seva omnipresència. Els nusos són elements absolutament indispensables per a la seguretat de qualsevol nau i formen part de la formació bàsica de qualsevol mariner. Remarcar la importància dels nusos és l’objectiu de l’exposició temporal Nusos mariners que es pot visitar al Museu de la Pesca de Palamós.

La mostra fa una repassada als nusos que utilitzen habitualment la gent de mar al llarg de 20 plafons amb la reproducció a grans dimensions dels 20 nusos més significatius. A través d’aquests plafons el visitant coneix  l’ús, la història o les anècdotes relacionades amb cada un d’ells, des de la gassa de mà al barrilet, passant per la volta d’escota, l’entolladura o el nus de pardal. També hi figura una introducció als caps, els materials i la seva fabricació. Però el visitant, a més, té l’oportunitat de demostrar la seva perícia en l’elaboració de nusos, perquè al costat de l’explicació de cada nus, pas a pas, un cap solt el convida a intentar replicar-lo

Diàlegs amb la gent del mar

El Museu de la Pesca també organitza, ininterrompudament des de l’any 2001, el cicle Converses de Taverna, de caràcter intergeneracional. Aquestes converses esdevenen un espai per a la participació de la gent de mar, en un sentit ampli, els coneixements de la qual conformen una part del patrimoni immaterial. Com els vells llops de mar, al voltant d’una taula, naveguem pel nostre passat i present marítims amb les persones que l’han viscut i l’han escrit en la memòria col·lectiva.

La propera primavera es celebrarà la segona trilogia de converses que conforma el cicle 2017-2018 i que acull el Restaurant Can Blau (Carrer Vapor, 34. Palamós), en tots els casos a les 7 de la tarda. La primera conversa de taverna té com a objecte El submarinisme a Palamós (13 d’abril), en la segona es conversarà sobre La pesca del sonso (18 de maig) i en la tercera el tema de conversa serà La preservació del nostre paisatge litoral (15 de juny). Des que es va iniciar aquest cicle fins ara, s’han celebrat fins a 120 converses de taverna i fins i tot es poden consultar alguns dels fragments més significatius al canal youtube del museu.

Aquestes són només dues de les activitats que organitza el Museu de la Pesca de Palamós, que disposa d’un programa molt complet per a adults (visites guiades, mostres de cuina…), però també per a infants, com ara tallers familiars i conta contes.

Informació i reserves: Servei d’Atenció al Visitant. Museu de la Pesca. 972 600 424 | infomuseu@palamos.cat