Una obertura espectacular del ‘Girona A Cappella’ amb Home Free

Dissabte a la tarda, la plaça de la Independència es va omplir de públic heterogeni, gent que hi anava a veure el primer concert del Girona A Cappella d’enguany i els passavolants que anaven de muntatge en muntatge de Temps de Flors. Aleshores va engegar la magnífica actuació de Cap Pela, grup mallorquí referent del cant a capella del nostre país, que va sorprendre al personal malgrat la seva dilatada trajectòria. Dissabte hi havia programats dos concerts, el de Cap Pela i, a la nit, els nord-americans Home Free compareixien a l’Auditori de Girona, en un dels concerts més esperats de les darreres edicions del festival. La fama els precedia i a fe que en van fer justícia. Es tracta d’una de les formacions més populars del món de cant a capella, una condició que han guanyat en un temps récord, perquè si bé la fundació del grup data de l’any 2000, no va ser fins el 2007 que s’hi van dedicar de manera professional i el 2013 es van estabilitzar, cessant l’anada i vinguda de diferents cantants, tot i que l’any passat un dels fundadors va deixar el grup i s’hi va incorporar al que dissabte anomenaven “the new guy”, el baríton Adam Chance, amb el qual van arribar a fer broma que havia tingut la sort de no incorporar-se a Pentatonix, una de les formacions de cant a capella més popular del món, un altre quintet espectacular. La consolidació definitiva i la popularitat van arribar de la mà d’un talent show de la cadena nord-americana NBC, The sing-off, del qual en van guanyar la quarta edició, a finals del 2013, succeint en el tro precisament a Pentatonix, que l’havia guanyat a finals del 2011, en la tercera edició.

Un baix inhumà

Home Free és un grup de virtuosos del cant. El baix, Tim Foust, arriba a uns registres greus que semblen inhumans fins el punt que quan decideix començar a baixar t’arriba a retrunyir la melsa. Mentre, el beatboxer Adam Rupp (a la foto d’abaix), l’únic membre original del grup que encara hi és, té una mà de registres absolutament increïble. A mig concert la resta dels membres del grup va marxar de l’escenari i, durant més de cinc minuts, va fer una exhibició de beat box amb què va demostrar que, sense dubte, és un dels millors intèrprets del món d’aquest estil. Malgrat que es tracta d’un grup que podria interpretar el que volgués -corren per les xarxes, de les quals en són habituals, nombrosos vídeos fent covers (versions) de temes molt populars-, Home Free s’ha especialitzat, sobretot en els darrers temps, en el country i el repertori del concert de dissabte ho certifica. El grup nord-americà va interpretar In the Boondocks/Fishin’ in the Dark, Your Man, My Church, Die a Happy Man, Snapback, Don’t It Feel Good, Butts Remix, Sold, Think a Little Less, Champagne Taste, California Country, Hillbilly Bone, Elvira i, com a bis, va oferir un clàssic del seu repertori Ring of Fire, de Johny Cash, que han interpretat alguna vegada amb un altre baix espectacular, Avi Kaplan, de Pentatonix.

Davant un públic majoritàriament local, però també vingut d’arreu de l’Estat -on hi feien la seva primera actuació- i d’alguns països europeus, Home Free va oferir un concert rodó, en què de seguida van aconseguir guanyar la simpatia del públic gràcies al remarcable sentit de l’humor que traspuaven els parlaments entre tema i tema. Els tenors Rob Lunquist i Austin Brown, amb un nivell de protagonisme força semblant, completen aquest grup, amb un equilibri complicat de trobar en d’altres formacions vocals i un so molt net i molt compacte. L’actuació de Home Free a Girona passarà sense dubte a la història del festival, que ara té difícil superar-se.

Durant tota la setmana, la música continua, sobretot a la plaça de la Independència, amb les actuacions gratuïtes -una al dia- del Cor de la Universitat de Girona (dia 16), el Cor Allegro (dia 17), la Coral Xàntica (dia 18), els grups Kundala i 4 Gami (dia 19), Les Fourchettes (dia 20, Casa de Cultura, 3 euros), els Ol’Green (dia 20) i les Black Voices (dia 21) per tancar el festival.

Imatges: Home Free / @HomeFreeguys