Una oferta museística de primera categoria!

L’oferta museística de les comarques gironines és de primera categoria, sobretot qualitativament parlant. En aquest post fem una petita tria per a vosaltres i us recomanem cinc museus, alguns dels quals no són massa coneguts, d’altres una mica més, però tots els heu de visitar tant sí com no. En la varietat està el gust, de manera que les propostes museístiques que us presentem són molt diverses.

Museu de la Terrissa de Quart

L’Ajuntament de Quart va recuperar les instal·lacions d’una bòbila (santa Margarida o Can Ginesta) per establir-hi el Museu de la Terrissa, un centre cultural obert que té com a missió donar a conèixer i difondre el que es treballa a Quart des de fa un bon grapat de segles: la terrissa. La creació del museu permet conservar un edifici històric, crear un espai de conservació i difusió del patrimoni industrial de Quart i explicar des dels primers processos d’industrialització de la terrissa fins a les últimes novetats. L’elaboració artesana de terrissa al llarg dels segles – prop de set-cents anys d’història i d’activitat terrissera- és el principal fil conductor de la història del municipi de Quart i el que ha condicionat el seu tarannà humà, econòmic, cultural i social. Des de l’extracció de la terra, passant pel motiu de l’existència de la ceràmica, els elements necessaris per fer-la, quines són les peces tradicionals, quina és l’actualitat i el futur de la terrissa i fins a la seva col·lecció, el museu us convida a fer un recorregut tan impagable com interessant. Foto: Jordi Contijoch.

Plaça de la vila, nº 2 / 17242 Quart / Tel. 972469171 / info@museuterrissa.cat / ajuntament@quart.cat

Museu del suro de Palafrugell

El Museu del Suro de Palafrugell és un dels més singulars de les comarques per la seva temàtica, l’àmbit territorial i la seva vocació de servei. L’equipament adquireix, conserva, interpreta i posa en valor el patrimoni vertebrat a l’entorn del món del suro a Catalunya, en tant que configurador d’un  paisatge, una indústria, unes formes de vida i una identitat comunes. Té com a objectius fundacionals contribuir al desenvolupament social, econòmic i cultural de la comunitat; oferir suport a l’educació formal i com a proposta d’educació informal; així com esdevenir alternativa de creació i de lleure. El museu s’ubica en una antiga fàbrica surera, la més important del sector industrial a Espanya i compta amb uns elements poc comuns a les construccions sureres que, sovint, són edificis funcionals sense concessions als elements decoratius. Aquest aspecte fa encara més rellevant el conjunt en el que destaquen els elements modernistes, les dimensions i l’estructura. El Museu del Suro proposa activitats familiars de cap de setmana, i també durant les vacances de Nadal, Setmana Santa i estiu. Disposa d’instal·lacions adequades per fer la visita amb nens i nadons i d’un espai didàctic a l’exposició permanent en el qual els més petits gaudiran d’interactius i una taula de jocs i dibuixos.. Es poden concertar tallers per grups familiars o celebrar l’aniversari dels vostres fills o filles a l’aula gèminus de tallers del museu. Foto: Pitu Garcia Batlle. Arxiu d’Imatges del MSP.

Placeta del Museu del Suro, s/n / 17200 Palafrugell / Tel. 972 30 78 25 / info@museudelsuro.cat

Museu del Joguet de Catalunya (Figueres)

El Museu del Joguet de Catalunya proposa un viatge per la història del joguet industrial a Catalunya. Jocs de la vostra infantesa, o la de generacions enrere: teatrins, cavalls de cartró, cuines, pilotes, nines, baldufes, joguets de llauna amb corda, avions, cotxes, trens, tricicles, jocs de construcció, ossets, jocs de l’oca, circs, titelles, robots, i molts altres companys enyorats dels apassionants i imaginatius moments de joc de la infantesa. El Museu va ser inaugurat l’any 1982 i, entre les 3.500 peces exposades d’una col·lecció de més de 17.000 jocs i joguets, es poden veure els que havien pertangut a personalitats com Joan Brossa, Quim Monzó, Ernest Lluch, Salvador Puig Antich, Terenci Moix, etc. També es pot visitar un espai dedicat als vint primers anys de Salvador Dalí amb els seus joguets, postals en moviment i fotografies de l’àlbum familiar. El recorregut és acompanyat per la música de Pascal Comelade i d’Erik Satie. El Museu del Joguet de Catalunya ha rebut, entre d’altres, el Premi Nacional de Cultura Popular 1999 i la Creu de Sant Jordi 2007.

Sant Pere, 1 / 17600 Figueres / Tel. 972 504 585 / info@mjc.cat

Museu Etnogràfic de Ripoll

L’any 1929 es va fundar l’Arxiu Museu Folklòric de Ripoll, que es va instal·lar a les golfes de l’antiga església de Sant Pere i va ser el primer de Catalunya dedicat a l’etnografia. Al llarg de setanta anys i de forma ininterrompuda va recollir, conservar, estudiar i difondre el patrimoni de les nostres contrades. El resultat és el Museu Etnogràfic de Ripoll que, després de deu anys de readaptació, obre altra vegada les portes per seguir preservant i enriquint el seu fons i tornar a mostrar aquest llegat, que ens ajuda a entendre una societat a partir d’un patrimoni material i immaterial, del qual destaquen les col·leccions relacionades amb els pastors, la pagesia, els oficis, la religiositat popular, la farga catalana i el ferro forjat i les armes de foc portàtils ripolleses. La nova seu, inaugurada el març del 2011, convida a fer un recorregut, interessant per a grans i petits, que permet descobrir el passat recent i la identitat d’un territori, així com també reconèixer una manera de viure i de sentir.

Plaça de l’Abat Oliba s/n / 17500 Ripoll / Tel. 972 703 144 / museuetnografic@ajripoll.cat

Espai Carmen Thyssen (Sant Feliu de Guíxols)

L’Espai Carmen Thyssen és un centre dedicat a exposicions temporals que es va inaugurar l’estiu del 2012 i s’ha convertit en referent artístic de la Costa Brava, situant Sant Feliu de Guíxols en el vèrtex d’un triangle -quant a oferta cultural- , juntament amb Girona i Figueres. El centre no compta amb un fons permanent i, fins ara, només presenta exposicions temporals de la Col·lecció Carmen Thyssen de juny a octubre. L’Espai Carmen Thyssen es distribueix entre la segona i la tercera planta del Palau de l’Abat, al monestir de Sant Feliu de Guíxols, un conjunt monàstic de l’orde dels benedictins amb arrels al romànic. L’equipament disposa d’un espai educatiu i ofereix visites guiades a les seves exposicions. Des de l’any 2012, que l’Espai Carmen Thyssen va obrir les seves portes amb Paisatges de llum, paisatges de somni. De Gauguin a Delvaux (2012) s’han programat les exposicions Sisley-Kandinsky-Hopper (2013), L’ideal en el paisatge. De Meifrèn a Matisse i Gontxarova (2014), Barcelona-Paris-New York. D’Urgell a O’Keeffe (2015) i La il·lusió del Far West (2016), la darrera que es va programar i que es va cloure amb un gran èxit de públic.

Palau de l’Abat, Plaça del Monestir / 17220 Sant Feliu de Guíxols / Tel. 972 820 051 / info@espaicarmenthyssen.com