Olga Sacharoff, la russa, l’exòtica, l’exiliada, l’artista, al Museu d’Art

A propòsit de la inauguració de l’exposició central de l’Any SacharoffOlga Sacharoff: pintura, poesia i emancipació, que es pot visitar al Museu d’Art de Girona fins el 2 d’abril de l’any vinent, la periodista Eva Vázquez diu de les obres de l’artista russa: “El Duaner Rousseau ha passat per aquí, i algun violinista volador de Chagall. Fins i tot el rastre d’algun venedor de catifes orientals, s’entreveu en les pintures d’Olga Sacharoff (Tbilisi 1881- Barcelona 1967), la russa, l’exòtica, l’exiliada, amb aquell amor per tots els éssers vivents, per cada herbeta, per cada flor, com deia Alexandre Cirici. En els seus quadres es trobarien com a casa les dones colltorçades de mirada buida que retratava Modigliani i els ocellets fastuosos de les miniatures perses, tot alhora: la parisenca sofisticada i el bosc encantat. Misteriosa Olga, amb el seu posat de matrioixca bondadosa i els seus barrets exuberants.”

La mostra, comissariada per Elina Norandi, commemora els 50 anys de la mort d’aquesta pintora avantguardista i té com a objectiu destacar la seva aportació com artista activa a la denominada Escola de París de la primera meitat del segle XX, així com mostrar els seus vincles amb l’art català dels anys 1940 i 1950. No es tracta d’una exposició antològica, sinó més aviat d’un itinerari iconogràfic per les temàtiques més significatives i recurrents en l’obra de Sacharoff: animals, flors, retrats, paisatges, i sobretot la presència de la figura de la dona com a eix central del seu discurs artístic.

Obres no exposades mai a Catalunya

Destaquen, de les prop d’una vuitantena d’obres exposades procedents de museus, galeries institucions culturals i col·leccions particulars tant nacionals com internacionals, algunes obres mai exposades a Catalunya com Promenade, procedent del Museu de la Fundatie (Holanda), o una de les seves obres més emblemàtiques, Consuelo, pertanyent a una col·lecció privada russa. Altres obres icòniques presents a la mostra són: Tiovivo en la feria, de la col·lecció del Museu Nacional Reina Sofia, que no s’exposava a Barcelona des de l’any 1953; Paradís, propietat d’una galeria de Nova York i La Colla, un retrat col·lectiu de la generació del món cultural de la Barcelona de postguerra, que habitualment no exposa el Museu Nacional d’Art de Catalunya.

L’exposició aplega fotografies i documentació inèdita de l’artista i el seu cercle, així com articles de premsa de l’època, que permeten contextualitzar les circumstàncies de la producció de l’obra a fi de traçar un itinerari complet per la trajectòria vital i artística de Sacharoff. La mostra també inclou l’exhibició de totes les obres literàries il·lustrades per l’artista. Al voltant de la mostra s’han organitzat una sèrie d’activitats, entre les quals destaquen visites comentades, visites dinamitzades per a escolars, tallers familiars i taules rodones, així com la presentació del catàleg de l’exposició, el 3 de febrer de 2018.

Biografia d’Olga Sacharoff

Olga Sacharoff (Tbilisi 1881- Barcelona 1967) va estudiar Belles Arts i ben aviat es va traslladar a París, al barri de Montparnasse, on va exposar la seva obra als principals salons d’avantguarda. Casada amb el pintor i fotògraf Otho Lloyd, va establir lligams amb els cercles artístics del París de primers de segle. Amb motiu de les dues guerres mundials va fer estades a Tossa de Mar, des d’on va promoure aquesta destinació com a lloc de trobada de molts artistes d’avantguarda. S’instal·là definitivament a Barcelona l’any 1940, al barri del Putxet, on va continuar la seva trajectòria artística i va participar de manera activa en la vida cultural de la ciutat. Artísticament va utilitzar tota mena de tècniques (oli, aquarel·la, pastel, collage o aiguafort) i va tocar diversos gèneres i temàtiques com bodegons, paisatges, quadres de flors, escenes quotidianes i retrats. També va il·lustrar obres literàries, com el llibre de Clementina Arderiu, Sempre i ara. La seva obra s’ha exposat, entre d’altres ciutats, a París, Londres i Nova York. A Barcelona, l’any 1953 es va fer una exposició retrospectiva de la seva obra i, posteriorment, l’any 1994, una exposició antològica comissariada per Maria Lluïsa Borràs i Mariette Llorens Artigas, a la Pedrera. Des d’aleshores ençà no s’ha dedicat cap altra mostra de la seva trajectòria a Catalunya. El Departament de Cultura ha creat un web dedicat a la commemoració, anyolgasacharoff.caton es pot trobar la programació permanentment actualitzada, així com informació sobre la pintora, imatges de la seva obra i d’altres recursos informatius i didàctics.