El maridatge de vi i museus sembla una excel·lent idea. És per això que onze museus i onze cellers de la demarcació de Girona impulsen conjuntament per primera vegada la iniciativa Beu-te el museu. La pregunta següent, clar, és en què consisteix aquesta iniciativa amb un nom tant cridaner? La idea és simple: combinar la visita al museu amb un tast de vi de la Denominació d’Origen (DO) Empordà. Aquesta és una nova campanya promocional que impulsa el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, a través dels clubs de màrqueting de Cultura i Identitat i la Ruta del Vi DO Empordà i que pretén combinar l’oferta museística i l’enoturisme de la destinació de la Costa Brava entre el públic de proximitat durant la tardor. És per aquest motiu que el cicle es celebrarà al llarg del mes d’octubre.

Per part del sector vitivinícola, participen en aquesta iniciativa els cellers de la DO Empordà Mas Vida, Empordàlia, Perelada, Vinyes d’Olivardots, Espelt Viticultors, Pere Guardiola, Mas Llunes, La Vinyeta, Mas Geli, Martín Faixó i Martí Fabra. Pel que fa al sector museístic, prendran part en l’activitat l’Ecomuseu Farinera, el Museu de l’Empordà, el Museu d’Art de Girona, el Museu de la Pesca, el Castell Gala – Salvador Dalí, el Museu d’Arqueologia de Catalunya d’Empúries, el Museu d’Arqueologia de Catalunya d’Ullastret, el Terracota Museu, el Museu de la Mediterrània i l’Alfolí de la Sal. Cadascuna de les sessions que hi ha programades tenen una capacitat de 30 persones i un preu fix unitari de 20 euros. És a dir, hi ha disponibles en total uns 300 tiquets que ja es poden adquirir a través d’aquest enllaç.

Obrirà el foc del cicle el Mas Vida, que oferirà un tast dels seus vins al final de la visita a l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries (1 d’octubre). L’horari és el mateix en tots els casos, 2/4 de 12 del matí. El segon celler en entrar en joc és Empordàlia, que està emparellat amb el Museu de l’Empordà de Figueres (2 d’octubre). El següent cap de setmana, les parelles són el celler Vinyes d’Olivardots amb el Museu de la Pesca de Palamós i Espelt Viticultors amb el Castell Gala Dalí de Púbol, tots dos el mateix dia (9 d’octubre). És una obvietat, però els tastos es realitzaran sempre als equipaments museístics. El celler Pere Guardiola, emparellat amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona, i el celler Peralada, emparellat amb els Museu d’Art de Girona, oferiran els seus tastos a mitjan de mes (15 d’octubre), mentre que el següent cap de setmana, també el mateix dia (22 d’octubre), oferiran els seus tastos el celler Mas Llunes al Museu d’Arqueologia de Catalunya d’Empúries i La Vinyeta al Terracotta Museu de la Bisbal. Aquest darrer tast és l’únic que es fa a una hora diferent dels altres, a les 6 de la tarda. El darrer tast i visita del cap de setmana (23 d’octubre) l’oferiran el celler Mas Geli i el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. El darrer cap de setmana del mes es celebraran dues sessions més de tast i visita. La primera emparella el celler Martin Faixó amb l’Alfolí de la Sal de l’Escala (29 d’octubre), mentre que la darrera del cicle és la del celler Martí Fabra i el Museu d’Arqueologia de Catalunya d’Ullastret.

Als cellers que treballen l’enoturisme a Girona, segons les dades que recull anualment el Patronat entre els cellers associats a la Ruta del Vi DO Empordà, del 2014 (24 cellers) al 2021 (32 cellers) han enregistrat un augment del 33,81% en el nombre de visitants que han acollit. Aquest percentatge, que abans de la pandèmia voltava gairebé el 60% i creixia de manera constant, va caure durant la COVID gairebé un 14% i tot just ara s’està recuperant. En l’evolució per mesos dels visitants dels cellers, s’aprecia l’estacionalitat respecte els mesos d’estiu, Setmana Santa i altres festius, mentre que durant el festival Vívid es produeix un repunt.

Beu-te el museu és una iniciativa que s’organitza fora de la temporada turística, després de la verema, per tal de mirar de desestacionalitzar una mica el turisme i atraure visitants més enllà dels períodes de vacances i ponts, i alhora estimular el sector per generar dinamisme econòmic amb productes i serveis de qualitat. Aquesta campanya s’alinea amb d’altres ja existents i que tenen propòsits semblants, com els festivals Vívid, Som Cultura i Som Benestar, que impulsen la cooperació entre subsectors i estimular la creació de nous productes i serveis de qualitat per a les destinacions de la Costa Brava i el Pirineu de Girona.
Foto destacada: Vinya del celler Espelt. Foto: Web del celler Espelt.