Passatges, visita a l’homenatge a Walter Benjamin

El 15 de maig del 1994 es va inaugurar a Portbou el memorial Passatges, realitzat per l’escultor i artista Dani Karavan, en homenatge al filòsof Walter Benjamin (Berlin, 1892-Portbou, 1940) i en la commemoració del 50è aniversari de la seva tràgica mort. Passatges, que ha estat visitat per nombrosos intel·lectuals i turistes d’arreu del món, també es va constituir com a homenatge a les persones anònimes que fugen cap a l’exili i a la recerca de la llibertat. L’Associació Passatges de Cultura Contemporània, que ha promogut la iniciativa Dynamics, proposa conèixer els punts clau del pas de Walter Benjamin per Portbou, amb final al cementiri. El propòsit d’aquestes visites -programades per tots els dies del mes d’agost i els caps de setmana de setembre en hores a convenir- és descobrir el darrer passatge d’aquest filòsof alemany que es va suïcidar a Portbou el 26 de setembre de 1940 quan fugia de la Gestapo camí d’Estats Units, en saber que havia de ser repatriat.

La visita ofereix una explicació de l’obra Passatges, de Dani Karavan. L’artista israelià va escollir aquest nom per a la seva obra fent referència, no només al fatídic pas de Benjamin per Portbou, sinó també a l’obra inconclusa de Benjamin, Passagenwerk, en què l’autor, des de 1927, recollia textos i imatges per il·lustrar els trànsits i passatges de la vida urbana i contemporània. En el seu memorial, Karavan va treballar en un sentit plenament benjaminià: connectant els rastres de dolor del passat, la memòria i l’exili amb la possibilitat d’un futur renovat. El memorial incorpora alguns dels conceptes més propis d’aquest pensador: la filosofia de la història, la necessitat de l’experiència, la idea de límit, el paisatge com a aura i la necessitat de la memòria.

Passatges, promogut per l’associació AsKI de Bonn amb suport de la Generalitat de Catalunya i dels landers alemanys,  és un bé immoble d’arquitectura i escultura d‘interès històric, artístic i social, símbol de cultura i de pau, emblema de valors humans i model d’integració al paisatge. És, alhora, una oportunitat per reflexionar entorn del valor social i humà de l’art públic, el seu encaix a la ciutat i al paisatge, i la seva conservació. D’altra banda, recentment Dani Karavan ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura 2016 per aquesta obra. Per a més informació i reserves cliqueu aquí.