Patrimoni jueu a Girona, Museu de la Vila de Peralada i poesia i flors a l’Escala

L’esfera virtual i digital continua essent el succedani dels qui ens agrada viatjar, conèixer realitats diferents, visitar museus, exposicions o simplement passejar pels nostres llocs estimats, en aquests dies de confinament. Precisament de l’esfera virtual parteix la iniciativa #MyParallelTraces, un apèndix del projecte Parallel Traces d’interpretació del patrimoni jueu europeu que es traduïa, abans de la situació actual, en una exposició itinerant, un concurs artístic audiovisual i la creació d’una app.

#MyParallelTraces us proposa seguir explorant el patrimoni jueu europeu, continuar-hi connectats a través d’aquesta plataforma interactiva i explicar les nostres pròpies històries. Per participar-hi heu d’entrar en aquest formulari, pujar la vostra foto relacionada amb el patrimoni jueu i afegir una breu explicació del context històric i una reflexió personal de la vostra connexió amb el lloc que surt en la imatge.

Les imatges s’aniran publicant a la pàgina web com una galeria que anirà creixent, amb aproximacions obertes i plurals al patrimoni jueu des d’una perspectiva personal. Un espai per interpretar i reinterpretar el patrimoni, i per interrogar-nos a nosaltres mateixos sobre el significat de cada lloc, no només des del passat, sinó també del present i del futur. El patrimoni jueu és tant un font com un recurs i totes les opinions compten, també la vostra.

L’Escala proposa Poesia i flors! pel maig

Maig, diuen, és el mes de les flors. La primavera, enguany, ha arribat esponerosa malgrat que l’hem hagut de gaudir d’una manera força especial. Sant Jordi ha quedat enrera, però les activitats de la Biblioteca Víctor Català de l’Escala no s’aturen i us proposen una nova activitat pel mes vinent, anomenada Poesia i flors!

De què es tracta? D’enviar els vostres vídeos amb poesies florals, haikús o proses poètiques de la vostra creació. Tots els vídeos rebuts es penjaran en el facebook de la biblioteca. Per participar en aquest proposta només heu de seguir les instruccions d’aquest post i les normes són fàcils: graveu amb el telèfon en horitzontal (la part inferior del mòbil a la dreta, així no sortirà caps per avall) i que el vídeo no duri més de 2 minuts. D’altra banda, la mateixa biblioteca també ha proposat una activitat per a la mainada, una exposició virtual de pintura infantil. Els dibuixos rebuts es penjaran també en una galeria del facebook de l’equipament. Tots els detalls els trobareu en aquest enllaç.

Mancús d’Or. Compte Ramon Berenguer III. Barcelona, segle XI. Museu de Peralada

El tresor de Peralada

Continuant per les activitats virtuals, us convidem a conèixer una mica millor el Museu de la Vila de Peralada, a través de la plataforma #MuseuObert, un portal de difusió de col·leccions que va néixer en aquests temps de confinament amb l’objectiu d’apropar el ciutadà a les institucions culturals, oferint la possibilitat de descobrir les peces dels museus i compartir-les a les xarxes socials. Actualment a la plataforma hi ha consignades més de 37.000 peces de 16 museus d’arreu del país. Un d’aquests és el Museu de la Vila de Peralada, que hi té 36 peces. Les podeu conèixer una mica més a fons en aquest enllaç.