Peralada de les ametistes i els Grinyols

La muntanya màgica de les ametistes va prendre forma a l’escenari de l’auditori del Castell de Peralada i els grinyols i els pallassos hi van fer cap per oferir una vetllada fantàstica al públic que els va anar a veure. El Circ Cric de Tortell Poltrona va triomfar en un escenari poc convencional, molt diferent de la pista circular on habitualment treballen a la falda del Montseny, muntanya que inspira l’espectacle a través de l’obra Els Grinyols del Montseny, de Rosalia Vila. Es feia un pèl estrany veure un espectacle de circ en un auditori a la italiana, fins i tot pels artistes, però continuava essent molt efectiu si s’ha de jutjar per la resposta del públic.

El fil conductor de l’espectacle és el lloc, la muntanya màgica de les ametistes, els seus curiosos habitants, els Grinyols, i la relació que acabaran mantenint amb altres personatges, el pallassos, uns refugiats, Tortell i la Srta. Titat, amb una poètica pròpia. El punt de partida és senzill però, en el cas dels espectacles de Tortell Poltrona, sempre és emocionant i res no és mai gratuït: els Grinyols, autòctons, comparteixen el seu espai amb els pallassos, els desplaçats, els que cerquen refugi perquè veuen com el seu món canvia i no per bé. Luara Mateu fa la narració, ho relliga tot, i va presentant els personatges, Grinyols -Asvin López, Toni Gutiérrez, Leti Garcia, Fernando Melki, Roberto Carlos Rodrigues, Antonio Firmino, Debi Cobos i Enric Tarragó- amb curioses habilitats que desdoblen la seva personalitat, es transformen d’éssers estrafets a personatges amb habilitats increïbles, àgils, elàstics, ràpids i forts. El Pescallunes, el Grinyol Encostipat, el Malèfic Follet, la Dona d’Aigua o el Gegant dels Turons, l’Ahmed, van apareixent i transformant-se, mentre el contrapunt l’hi posaven en Tortell i la Srta. Titat intentant fer un fragment de Juli César, de “Xèspir”, en què el pallasso assumia el rol d’Empaperador de Broma; mirant d’iniciar un concert de tuba impossible dificultat per una mosca collonera o establint una lluita d’aigua fent sifó… amb la boca i provocant la hilaritat de tot l’auditori. Kquimi Saigi i Arnau Figueres hi posaven la música en directe.

Aquest espectacle es va estrenar el març passat al Circ Cric, al Montseny, i va arribar a Peralada rodat i rodó. Acròbates, malabaristes, pallassos, llum, escenografia i música en directe. Força ingredients molt ben aprofitats per fer passar una vetllada inoblidable.

Dani Chicano (Periodista)

Imatges: Festival Castell de Peralada