Pessebres vivents, una combinació de tradició, natura i patrimoni

Els pessebres vivents són una altra de les tradicions nadalenques més característiques del nostre país, juntament amb els Pastorets. Aquesta manifestació tradicional, de cultura popular, generalment impulsada per associacions o grups de vilatans, té la particularitat que té les arrels en el poble i, posteriorment, les institucions, en veure que era un element cohesionador importantíssim, com tantes altres manifestacions culturals populars del nostre país -Pastorets, castellers, colles sardanistes…-, hi han donat suport. Un pessebre vivent, ja sigui estàtic o dinàmic, és un espectacle integral que combina tradició, natura i patrimoni. És a dir, a través de la tradició, el visitant coneix el poble on realitza el pessebre, el seu entorn i paratges magnífics, a més de descobrir el patrimoni arquitectònic que sovint fa de decorat natural als quadres que es presenten. Als anys vuitanta del segle passat es va produir una mena de boom pel que fa a pessebres vivents i a les comarques gironines, actualment, se’n fan un bon nombre, dels quals us en destaquem quatre dels més rellevants.


Pessebre vivent de Brunyola

Va començar el 1981 amb 15 personatges i dues escenes. Durant més de 30 anys s’hi han anat incorporant persones i escenes fins a arribar a tenir gairebé 1 quilòmetre de recorregut, amb una trentena d’escenes i més de 200 participants, entre tècnics i actors. Tot el vestuari és d’època hebrea i els personatges que representen les escenes i els oficis, en ser dinàmic, fan les feines pròpies d’aquests oficis, molts d’ells extingits. L’espectacle comença amb una única presentació a la plaça i després tothom pot gaudir al seu aire de la visita al poble, convertit per uns dies, en un pessebre vivent. Inclou un campament reial. L’entrada al pessebre és gratuïta, tot i que gairebé tothom col·labora amb la compra de números d’una panera o aportant la seva ajuda directa. Es fan representacions el dies 23, 25, 26 i 30 de desembre i 1 de gener (19h). El web del pessebre és aquest.

Pessebre vivent de Castell d’Aro

El Pessebre de Castell d’Aro és un dels més antics. Es representa des del 1959. És un pessebre en moviment i estàtic, amb vestuari d’època i tradicional i música enregistrada. S’hi poden veure representades escenes bíbliques, tradicionals i oficis. La visita dura al voltant d’una hora, amb un recorregut aproximat d’un quilòmetre i mig pel casc antic de Castell d’Aro i el barri de la Coma, declarats Bé Cultural d’Interès Nacional. Es fan representacions els dies 23, 25, 26 i 30 de desembre i 1 i 6 de gener (19h). El web del pessebre és aquest.

El Pessebre de Bàscara

En aquest pessebre, com a Brunyola, hi ha dues parts diferenciades: la introducció i les escenes. La introducció, a la plaça de l’Església, és un espectacular preàmbul, que canvia al llarg dels anys i on predomina el moviment i la llum, el so i els efectes especials hi tenen un paper important. S’hi representen escenes relacionades amb el pessebre i mentre dura el públic no circula. Poosteriorment comença el recorregut i les escenes plàstiques se succeeixen pel casc antic de Bàscara i per la riba dreta del riu Fluvià on els personatges, immòbils i amb vestimenta hebrea, representen el Naixement i transporten al públic a la vida de Palestina de fa 2000 anys. Es fan representacions els dies 16, 22, 23, 25, 26, 29 i 30 de desembre i 1 de gener (19h). El web del pessebre és aquest.

Pessebre vivent de Peralada

L’espectacular marc d’aquest pessebre són els jardins del Castell de Peralada. Proposa un recorregut per diverses escenes que recreen la vida de Jesús i un dels seus trets distintius és la demostració d’oficis antics que s’hi fa, com el de cisteller, les remeieres, les filadores, el picapedrer, els salaons, el ferrer, la castanyera, les espallofadores i un forn de pa entre d’altres. El pessebre va néixer al Claustre de Sant Domènec i llavors va canviar d’ubicació per traslladar-se als jardins. El recorregut s’ordena cronològicament per escenes, des dels esposoris de la Verge fins a Herodes i la matança dels innocents, i així recrear la vida, gran i senzilla del moment bíblic del que fou el primer Nadal de la història. Es fan representacions el 25, 26 i 30 de desembre i 1 de gener.  El web del pessebre és aquest.