Pla, Víctor Català o Muntaner, protagonistes de les rutes literàries del Som Cultura

Josep Pla, Víctor Català (Caterina Albert), Ramon Muntaner o Walter Benjamin són algunes de les personalitats a les quals estan dedicades part de les rutes literàries que s’inclouen en el festival de propostes culturals Som Cultura, que es celebrarà al llarg del mes de novembre. Històricament, les comarques gironines ha estat font d’inspiració per a escriptors i poetes i les activitats programades al Som Cultura proposen un viatge literari per aquestes terres.

Pareu esment a la ruta literària Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada. Muntaner va néixer a Peralada el 1265 i va ser autor d’una obra fonamental, Crònica. La ruta va ser insituida el 2015 amb motiu dels 750 anys del naixement del cronista. L’objectiu de la mateixa és donar a conèixer l’obra de l’autor, posant la literatura i el paisatge al servei del lector. A través de la lectura de fragments de l’obra, es convida els visitants a descobrir els espais on va viure Muntaner. La ruta es farà el dia 9, a les 11 del matí. Inscripcions a: promocio@peralada.cat o al telèfon 972 538 840. Preu: 5€.

Víctor Català, pseudònim de Caterina Albert, es va inspirar en paisatges com el massís del Montgrí per escriure Solitud. A Torroella han dissenyat una ruta que, sortint del poble, del Museu de la Mediterrània, enfila cap a la creu i arriba fins l’ermita de Santa Caterina, seguint els passos de la Mila, el Pastor, l’Ànima i en Matias. La ruta està programada pel dia 9, a 2/4 d’11 del matí. Inscripcions: museu@torroella-estartit.cat o al telèfon 972 755 180. Preu: 4€.

Durant la Guerra Civil, el Balneari Vichy Catalán va ser habilitat com a hospital militar.

Caldes de Malavella ha estat refugi creatiu, des de mitjans del segle XX, d’escriptors com Montserrat Roig, Jordi Coca, Josep Maria Castellet, Teresa Pàmies o Marta Marín-Dòmine. Va ser degut a una certa època fosca, que permetia treballar fabulacions: soldats italians, espies nazis, balnearis convertits en hospitals de guerra o en escenaris de conspiracions, refugiats que fugien de l’horror. Com a exemples més propers hi tenim Rafel Nadal (El fill de l’italià) o Joaquim Carbó. La ruta Caldes en temps de guerra proposa recuperar una memòria històrica força desconeguda. Es farà el dia 17, a les 11 del matí. Inscripcions: turisme@caldesdemalavella.cat o al telèfon 972 480 103. Preu: 3€.

Joan Vinyoli, a Begur.

La ruta literària Begur-Llofriu es basa en el fet que personalitats del món de la literatura, la música, la pedagogia o el folklore van triar aquestes dues viles per residir-hi i deixar-hi empremta escrita. Els participants en l’activitat descobriran cadascun dels personatges a través de la lectura de fragments de les seves obres, tot fent salts en la història del país. Textos de Frederic Sirés, Joan Vinyoli, Josep Pallach, Teresa Juvé, Lluís Serrahima i Josep Pla són el fil conductor de la ruta, que comença a l’Oficina de Turisme de Begur. La casa d’Irene Rocas, a Llofriu, és el punt final de la ruta, que es tancarà amb un vermut. Caldrà agafar els cotxes particulars per anar de Begur a Llofriu. El punt de trobada a Llofriu serà l’aparcament del Restaurant Ca la Montse. L’activitat es farà el dia 24, a 2/4 d’11 del matí. Inscripcions: turisme@begur.cat o al telèfon 972 62 4520. Preu: 14€ / Gratuït menors de 12 anys.

Mas Pla. Llofriu, 1979. © Francesc Català-Roca. Fundació Josep Pla.

Víctor Català també és objecte d’una altra ruta a l’Escala (dia 23, 11h, inscripcions: infomuseu@lescala.cat o 972 059 823. 5€ (només visita) – 34€ (visita + dinar opcional). També Josep Pla, protagonista de la ruta Josep Pla a Cap Roig, a Calella de Palafrugell (dia 2, 11.30h, inscripcions: aaguilo@fundaciojoseppla.cat o 972 305 577. 2€. Menors de 12 anys gratuït). Així com Walter Benjamin a Portbou: Ruta literària internacional Walter Benjamin i visita al memorial Passatges (dia 9, 11h, inscripcions: info@passatgescultura.org o 660 827 023. 10€).

Eecordeu compartir la vostra experiència a Instagram amb l’etiqueta #InstaCultura, teniu temps fins el 30 de novembre! Hi haurà premi a les 3 millors imatges! Animeu-vos!

Foto capçalera: Torroella de Montgrí. Pere Duran. Arxiu Imatges PTCBG.