Fa molt pocs dies que han començat un trio de festivals de música que ens agradaria recomanar-vos i que tenen línies de programació molt diferents, jazz, pop, rock, clàssica, folk… de manera tothom hi trobarà quelcom que li faci peça. Com a bonus track hi afegim el Festival de Música de Ripoll.

Un dels festivals més peculiars i interessants dels que es fan a l’estiu a la Costa Brava és un dels més joves. La d’aquest estiu és tot just la quarta edició del festival Amb So de Cobla de Palamós, però resulta que presenta algunes de les propostes més interessants del panorama musical d’aquesta època. L’organització, amb molt bon criteri, no només ha decidit tirar-lo endavant malgrat tot, sinó que la programació és molt interessant perquè proposa vies noves d’expressió per a un tipus de música, el de cobla, tradicional, molt lligat a expressions culturals concretes com la ballada de sardanes, fusionant-lo amb altres tipus de llenguatges artístics, musicals i escènics. D’això va anar, precisament, l’espectacle inaugural, Circ & Cobla, que va ajuntar en una escenari dos llenguatges que a priori sembla que no tenen res a veure. La sorpresa va ser descobrir un espectacle àgil, divertit i d’una qualitat musical i circense tan extraordinària com la dels seus protagonistes, l’Ateneu Popular 9 Barris (Circ) i la Cobla Sant Jordi.

Cal parar molta atenció al programa que resta del festival, amb la fusió de cobla i rumba d’un espectacle que protagonitzarà el rumbero barceloní Petitet (7 d’agost, 23h), que va posar dempeus una simfònica rumbera de més d’un centenar de músics i la va dur al Gran Teatre del Liceu. Petitet és l’únic rumbero en actiu que enllaça els mons del Pescadilla, Gato i Peret amb el present. El rumbero i la seva orquestra simfònica han acceptat la proposta de fusionar la rumba amb el so de la cobla. Una experiència nova en la que interpretaran, acompanyats per músics de cobla, el seu repertori, a més d’incorporar-hi una sardana amb ritme de rumba.
Un altre dels espectacles esperats és el que oferiran les belgues Formiga and Cigale (6 agost, 20h), que s’inspiren en el repertori medieval i tradicional, però à través dels seus arranjaments i composicions extravagants creen una música actual, sense complexos i amb colors avantguardistes. Les dues intèrprets comparteixen escenari amb una cobla: La Principal de Tarragona, que amb el seu so tan peculiar aporta un dramatisme extrem a l’univers de Formiga and Cigale.

Les vetllades de l’Amb So de Cobla són la majoria de programa doble. El dia 6, a més de Formiga and Cigales, també actuaran al passeig de les Pites de Palamós -on es fan tots els concerts, gratuïts- el cantant Pere Martínez i la Cobla Marinada (23h); el dia 7, abans de Petitet (20h), el so de la cobla i els fados es fusiona amb Névoa i la cobla La Flama de Farners, mentre que el dia 8 el programa preveu les actuacions de la Cobla Ciutat d’Amposta, primer (20h), i del cantautor Pau Alabajos i la cobla La Bisbal Jove (23h).
Porta Ferrada, el de més renom
El més gran de tots tres pel que fa a xifres generals -nombre de concerts, aforament, gran escenari, etc…- i el de més renom és el Festival de la Porta Ferrada, l’únic gran festival de la Costa Brava d’iniciativa pública, en aquest cas de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. Els responsables del cicle van decidir tirar endavant el festival malgrat les restriccions i dificultats que ha plantejat la COVID-19. El cartell ja estava definit i van haver de reformular-lo, eliminant la gran majoria d’artistes internacionals com Paul Weller, Suzanne Vega o Jamie Cullum. També van redefinir alguna data i completar el cartell amb d’altres artistes.

A principi d’aquesta setmana va obrir el festival, amb molt d’èxit, el cantautor espanyol Pablo López, al qual seguiran Albert Pla, amb el seu darrer espectacle, Miedo (dia 6), Los Secretos + Coque Malla (dia 7), Nil Moliner + Xavier Calvet (dia 8), Arnau Griso (dia 9), Jethro Tull (dia 12), Andrea Motis (dia 13), Ara Malikian (dia 14), Amaral (dies 15 i 16), Sopa de Cabra (dia 18), Miguel Poveda (dia 19), Manel (dia 21), Els Amics de les Arts (dia 22), Gala Lírica KM0 (dia 24), Homenatge a Robert Gerhard (dia 25), Concert 250 Aniversari Beethoven (dia 27) i tancarà el festival Ramon Cardo & Traç 60’S Quartet (dia 28).

Porta Ferrada combinarà dos escenaris, el Guíxols Arena, situat a la zona de Vilartagues, és l’escenari dels grans esdeveniments, els que atrauen més públic, mentre que l’altre espai, la Plaça Abadia, l’antic escenari del festival, molt més recollit i íntim, entrarà en joc a partir dels darrers dies del cicle, acollint els quatre darrers concerts, que estan dedicats a la lírica, la clàssica i el jazz. A part de tot això, el festival també ha habilitat un village al quals s’hi fan actuacions en viu i sessions de DJ, abans i després dels espectacles. També hi ha servei de bar i diverses propostes grastronòmiques.
Concerts d’Aro: lírica, màgia, sarsuela…
El primer capítol d’enguany del cicle Concerts d’Aro, que es celebra a l’Espai Ridaura de Santa Cristina d’Aro, va ser el concert Cel de safir, corresponent també al Festival de Guitarra Costa Brava-Girona, protagonitzat per Júlia Farrés i Massimo Felici. El segon concert, Canzone Napulitane, es celebrarà el 7 d’agost (21h) al mateix Espai Ridaura, i anirà a càrrec de Marc Sala, Laetitia Barbera i Josep Buforn.
En el marc d’aquest cicle, però, també hi ha lloc per a la XXI Nit d’Il·lusió, organitzada per l’associació Mans Màgiques del Món i presentada pel prestigiós il·lusionista Xevi. El dia 14 d’agost (22:30h), al Pati de l’Escola Pedralta el públic s’endinsarà en un programa d’il·lusionisme i màgia del més alt nivell; foc, coloms, malabars… Tot de la mà d’artistes com Brando i Silvana, Kirman, Maggo, Txema i Zappa.

Completen aquest cicle de Santa Cristina d’Aro la mezzosoprano Cristina Faus i l’arpista José Antonio Domené, amb l’espectacle Maria, de Garcia a Malibran (20 d’agost, Espai Ridaura, 21h); la dotzena edició de la vetllada Retrobem la Sarsuela (22 d’agost, Pati de l’Escola Pedralta, 21h); l’espectacle Rapsody in Two (26 d’agost, Espai Ridaura, 21h) a càrrec del duet de pianistes Ferran Cullell i Jordi Humet i, per cloure el festival, el músic i historiador Joan Vives pronunciarà la conferència Beethoven 250 anys: els professors, els alumnes i els amics (Un retrat musical de Beethoven i el seu entorn), el dia 30 d’agost (18h), a l’Espai Ridaura.
Lírica i jazz al Festival de Música de Ripoll
El Festival de Música de Ripoll, que aquest estiu arriba a la 41a edició, ja ha cremat dues de les seves quatre naus d’enguany durant el mes de juliol. Primer va ser un concert de música de cambra, seguit d’un concert de sardanes a càrrec de les cobles Jovenívola de Sabadell i Bellpuig Cobla. Però per aquest mes d’agost encara queden dos plats ben suculents. El primer, una gala lírica a càrrec de la soprano Chantal Botanch, el tenor Jordi Galan i la pianista Anna Creixell (8 d’agost, Monestir de Santa Maria, 21.30h). El segon i darrer concert del cicle és el concert de jazz a la fresca amb el grup Hot Jazz Cats, a la plaça Abat Oliva, davant del Museu Etnogràfic de Ripoll (22 d’agost, 22h).