Portalblau: de la Mediterrània a la Mediterrània

Cartells_FINAL-ArtistesFa nou anys, a partir de la inquietud de l’alcaldia i personal de Cultura de l’Ajuntament de l’Escala, va néixer un petit festival amb una clara vocació de capitalitzar la cultura mediterrània a les comarques gironines, el Portalblau. Amb poc temps s’ha posicionat i s’ha convertit ràpidament en un referent a la zona. Sense ser un festival de masses -tampoc era aquest l’objectiu-, ha assolit fites com omplir el Forum Romà d’Empúries amb més de 2.000 persones. Ha programat un gran nombre d’artistes, referents en el seu gènere, que han situat l’Escala com una de les poblacions de la Costa Brava més dinàmiques en l’àmbit cultural. La crisi va arribar, com a tot arreu, i va afectar en especial a la cultura. Les retallades van provocar la disminució en la capacitat d’organització i programació del festival. Enguany l’Ajuntament ens ha fet confiança i ens ha donat l’oportunitat de treballar des d’un altre punt de vista en un projecte en el qual, des de fa anys i fins ara, teníem cura de la producció tècnica. Ens fa molta il·lusió assumir també la direcció artística del Festival de Música i Art de la Mediterrània, Portalblau.

De la Mediterrània a la Mediterrània

Tenint en compte la bona tasca feta fins ara, obrim noves línies de treball. Volem passar de ser el Festival de la Mediterrània a ser un Festival A la Mediterrània. D’aquesta manera situem clarament el festival i el marc en el qual es desenvolupa, sense oblidar la Mediterrània com a primer proveïdor d’art i música, però sense limitar tan específicament l’estil o la procedència dels artistes. El festival vol ser una proposta cultural de qualitat sobretot pels escalencs, però també un element que enriqueixi l’estada de l’estiuejant o el visitant de l’Escala, descobrint-los-hi escenaris naturals espectaculars.

lidia_pujolLa programació recull un total de 12 activitats que inclouen un ventall de llenguatges artístics d’allò més variat: fotografia, dansa, música tradicional, pop d’arrel, circ, cançó d’autor internacional… L’objectiu és renovar la proposta i que aquesta passi a formar part d’allò que s’anomena músiques del món i, des de la Mediterrània, convidar a un viatge cultural que desembarqui a l’Escala, A la Mediterrània. Per completar la proposta també hem programat activitats que inclouen àmbits de la cultura local, com ara el vi i la DO Empordà, o participem en una exposició ideada i muntada per entitats locals.

Les 4 línies del festival

Xerrades: sota el títol Europa en la Cruïlla, Portalblau proposa conèixer la visió sobre l’actual crisi europea, causes i efectes, de tres ponents de renom internacional com són l’escriptor Petros Màrkaris, l’activista Òscar Camps i el filòsof Josep Maria Terricabras (29/7).

Música i vi: DO Re VI  és el títol que rep la proposta de maridatge cultural de vi i música. La cantautora Lídia Pujol (22/7) i la formació vocal femenina d’havaneres Les Anxovetes (23/7) protagonitzen aquesta activitat, juntament amb el vi de l’Empordà. Aquests concerts maridats amb vi es celebraran a l’Alfolí de la Sal.

milanesEmpúries: possiblement és l’espai més reconegut de l’Escala i per això es manté com un dels escenaris del festival. Enguany tenim la sort d’estrenar la nova Àgora Grega, en la qual hi actuarà el cantautor cubà Pablo Milanés (29/7) i la cantant murciana Rozalén (30/7), una aposta per part del festival, que està omplint tots els auditoris en què actua. Rozalén aporta la nota pop del Portalblau.

La Mar d’en Manassa: juntament amb Empúries, l’altre escenari per excel·lència del Portalblau degut a la seva espectacularitat és el de la Mar d’en Manassa. Gairebé penjant sobre el mar, una graderia amb capacitat per a poc més de mig miler de persones i el seu corresponent escenari, acolliran tres propostes eminentment mediterrànies i força diferents entre elles. Josep Tero compartirà aquest escenari amb Maria del Mar Bonet i Marina Rossell (5/8), en la nit més mediterrània; el ballarí Rafael Amargo (6/8) hi aportarà el sentiment flamenc, mentre que Quimi Portet (7(8) hi posarà al seva cançó d’autor, amb les seves lletres iròniques, punyents, divertides o poètiques.

El projecte ens engresca, vivim la feina amb passió i el nostre desig és que tothom en gaudeixi. És per això que la proposta és de qualitat i els preus de les entrades, assequibles.

Fran Arnau (Link Produccions, Direcció Artística i Producció del Festival Portalblau)