Portalblau, música i art a la Mediterrània

Pablo Milanés, Quimi Portet i Rafael Amargo són caps de cartell de la novena edició del festival Festival Portalblau, música i art a la Mediterrània, que es celebrarà a l’Escala del 14 de juliol al 8 d’agost. Una desena de concerts, espectacles familiars, xerrades i tasts de vins especialitzats formaran part d’aquesta edició del festival en què destaca l’actuació del cantautor Pablo Milanés, intèrpret de la Nova Troba Cubana i compositor de peces que han esdevingut gairebé himnes com Yolanda o El breve espacio. El músic osonenc Quimi Portet presentarà a l’Escala el seu darrer disc, Ós bipolar, mentre que el ballarí flamenc Rafael Amargo, considerat un renovador del gènere per la seva obertura a la incorporació d’altres llenguatge coreogràfics sense perdre l’essència flamenca, mostrarà un espectacle adaptat especialment a l’escenari de la Mar d’en Manassa. Al festival, però, s’hi afegeix un nou espai, l’Àgora grega d’Empúries.

Un dels moments àlgids del Portalblau serà la nit dedicada a la música mediterrània, amb l’actuació del cantautor escalenc Josep Tero, que presentarà el seu nou disc i espectacle titulat Kavafis en concert, i que comptarà amb la participació d’una de les veus més populars de la cançó grega, Maria Farantouri. Serà una nit memorable, ja que també hi actuarà com a convidada Marina Rossell, amb Gemma Abrié al contrabaix, Gregori Ferrer als teclats, Henning Schmiedt al piano i el magnífic guitarrista Josep Traver.

L’Escala viurà el debut a les comarques gironines de la cantautora manxega Rozalén i el programa també acull, per primera vegada, la celebració dels tasts musicals de vinsDO RE VI, en què hi actuaran Lídia Pujol i Les Anxovetes, en un maridatge amb productes autòctons com el vi de l’Empordà i les anxoves de l’Escala. Marta Arenas, winemaker i enòloga, tindrà cura d’escollir i presentar els vins. Una altra particularitat de l’edició d’enguany del Portalblau és la programació d’un espectacle familiar, protagonitzat per Circo Pitanga, un duet suís que presentarà l’espectacle Somnis d’estiu.

Activitats paral·leles

L’exposició fotogràfica Flora mediterrània, a càrrec de l’Agrupació Fotogràfica Cromàtica del CER l’Escala, instal·lada a l’Alfolí de la Sal, i un cicle de conferències sobre Europa i la Mediterrània, formen part també del cartell del festival. En aquest cicle, en què s’abordaran alguns dels reptes que Europa i la Mediterrània afronten actualment, com la greu crisi dels refugiats, hi participaran l’escriptor, dramaturg i guionista grec Petros Márkaris, el socorrista i director de l’ONG Proactiva Open Arms Óscar Camps o  l’eurodiputat Josep Maria Terricabras (ERC). Podeu consultar tota la programació aquí.