Premis Enderrock. Girona, capital de la música catalana

Girona s’ha constituït en la capital de la música catalana. L’acte de lliurament dels Premis Enderrock 2017 – XIX Premis de la Música Catalana (9 de març), que aquest any ha canviat d’escenari des del Teatre Municipal a l’Auditori, augmentant considerablement l’aforament, ja fa diversos anys que es celebra a la ciutat i aquest esdeveniment, juntament amb la celebració d’un festival de referència com és el Black Music Festival, s’ha constituït com a punt de partida d’un calendari musical que té el seu punt àlgid en els diversos festivals d’estiu. Com si Girona fos l’origen d’una sèrie d’onades concèntriques musicals que s’escampen pel territori. Després dels Enderrock i el Black Music Festival, es succeeixen el Festival Strenes i el Girona A Cappella, mentre durant tot l’any continua la feina constant, excel·lent, del Sunset Jazz Club i la programació de l’Auditori.

Una realització brillant

L’acte de lliurament dels Premis Enderrock, per bé que llarg -ratllant les dues hores- pel gran nombre de guardons per entregar, va fer un pas endavant pel que fa a la producció i realització tècnica de la gala. Impecable. Brillant. La part davantera de l’escenari estava reservada pels presentadors, el duet còmic Faixedas-Xuriguera, als quals hi posava el contrapunt la Ivana Miño,  mentre que la meitat posterior de l’escena l’ocupava una caixa negra per a les actuacions, rematada a la part superior per una pantalla gegant rectangular en què es projectaven les crèdits, les categories i els vídeos que acompanyaven les diverses actuacions que es van anar succeint, amb alguna primícia, com ara l’estrena d’un dels temes del nou disc de Blaumut. Cal destacar el bon gust de l’homenatge a tots aquells treballadors i creadors del sector que han mort aquest any, a càrrec de Miqui Puig i l’Agrupació Cicloturista Puig, que va interpretar Vos trobava a faltar, del seu nou disc, Escuela de capataces.

Manel, Love of Lesbian i Roba Estesa, vencedors 

Manel, Love of Lesbian i Roba Estesa van ser els guanyadors dels principals guardons que es van lliurar durant la vetllada. El grup Manel va ser premiat com a millor artista per votació popular i millor disc de pop-rock segons la crítica per Jo competeixo. Per la seva banda, Love of Lesbian ser escollit millor artista en llengua no catalana per votació popular i millor artista de l’any segons la crítica. Les joves del grup Roba Estesa van completar un pòquer de premis, tres per votació popular (millor grup revelació, millor disc de folk per Descalces i millor cançó de folk per Viu) i el premi a millor disc revelació de la crítica pel seu disc de debut, Descalces.

Altres premis destacats de la vetllada van ser el que es va concedir al principi de la gala a la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet (Premi Enderrock a la Trajectòria); el Premi Enderrock d’Honor -es lliurava per primera vegada-, atorgat a Francesc Burrull, el ‘Pianista de la Cançó’, que el va recollir en un escenari ple d’amics, entre els quals Lluís Llach, Núria Feliu, Maria del Mar Bonet i Josep Maria Espinàs, i el Premi Estrella 2017, per al pioner promotor de concerts Gay Mercader.