Primavera molt activa a Sant Pere de Rodes i Vilabertran

Els murs de Sant Pere de Rodes i de la Canònica de Vilabertran guarden moltes històries: històries de canonges, de pelegrinatges i relíquies, de vins, de noces reials i de pirateria. És per això que, iniciada la primavera, s’han programat un seguit d’activitats -especialment durant la Setmana Santa- que tenen com a objectiu donar a conèixer aquest llegat a través de diferents propostes, des d’activitats adaptades a la mainada, fins a d’altres reservades només al públic adult, passant per visites teatralitzades o guiades.

Habitualment, els diumenges de març a octubre, es programen visites guiades a Sant Pere de Rodes en les quals, durant el transcurs de 50 minuts, els visitants descobreixen la història i l’arquitectura d’aquesta joia del romànic català. Per Setmana Santa, però, s’amplia el nombre de dies en que es fan aquestes visites guiades i se’n fan de molt especials, com la que està programada pel dia 21 d’abril (12h). Ha estat titulada com Pirates i corsaris: les monedes d’or de Sant Pere de Rodes. La visita teatralitzada està basada en fets reals. Fa 30 anys que es va trobar un tresor al monestir, un pot de ceràmica amb 348 monedes d’or i 310 de plata enterrat al Palau de l’Abat del monestir. Algú va amagar el tresor el 1530, quan les costes del Cap de Creus estaven infestades de pirates. De fet entre els pirates s’explicava que al monestir, de pots de monedes n’hi havia dos. El pirata Otxiali fa anys que va de bòlit buscant-ne, i és precisament ell el guia d’aquesta visita, que dura una horeta. Trobareu misteri i diversió per a tota la família -amb mainada de 4 a 12 anys- en un escenari únic i potser trobeu també algun altre tresor.

Nit de vins i noces de Vilabertran

El dissabte 27 d’abril (19h), també a Sant Pere de Rodes, teniu l’oportunitat de viure una nit de vins inclosa en el Festival Vívid, en que descobrireu el passat vitivinícola del monestir, les curiositats del vi medieval i com la vinya dels monjos va marcar el paisatge del Cap de Creus. A les terrasses del monestir, el gastrònom Pep Nogué realitzarà un tast de vins i productes amb el segell de Girona Excel·lent, oferint la seva visió personal del monestir i el Cap de Creus a través dels sentits.

A la vora de Sant Pere de Rodes, a la canònica de Santa Maria de Vilabertran, tindrà lloc aquesta Setmana Santa (20 d’abril, 19h), una visita teatralitzada que es titula Les noces de Vilabertran, en que a través de l’humor i de dos personatges entranyables, els visitants descobriran un dels successos més emblemàtics que han succeït a la Canònica de Vilabertran: el casament reial que va posar fi al conflicte sicilià, l’any 1295.

Imatges: Monestir de Sant Pere de Rodes. Jordi Renart. Arxiu Imatges PTCBG / Museu Nacional d’Art de Catalunya / EducArt