Propostes per viure el Nadal a fons

Passats els primers dies de festes, s’acumulen una tudadissa d’hores mortes, especialment pels més menuts, que no tenen escola. Us fem unes quantes propostes per omplir aquest temps molt adequades per a l’època. A les comarques gironines s’acumulen representacions de pastorets, pessebres vivents, quines, parcs infantils i el Gran Circ de Nadal de Girona.

Pel que fa als Pastorets, els de més renom són els de la capital, Els Pastorets de Girona, que compleixen 36 anys, però també se’n fan de molt bons a Banyoles o Figueres. Els de Girona, dirigits per Joan Ribas, han estat construïts seguint els personatges i la història creada pel rector de la Pinya (Olot), Francesc Gay, els anys 30. Com a curiositats, són els únics pastorets que disposen d’un personatge anomenat Belcebuna, dimònia còmica que interpreta l’actriu Maria Àngels Buisac -un dels atractius de l’espectacle per la seva vis còmica- , creat ad hoc per a ella. La força visual d’aquests pastorets és notable, constituint un magnífic espectacle familiar que, enguany, finalitza amb una acció d’adhesió a la campanya Casa nostra.Casa vostra d’acolliment als refugiats. Faran funció els dies 28 de desembre, 1, 4, 6 i 7 de gener del 2017, a partir de les 17.30h.

Els Pastorets de Banyoles, dirigits per Joan Solana -amb direcció musical a càrrec de Mariona Callís i David Costa– i amb música en directe, han aconseguit una gran popularitat gràcies sobretot a la participació del Cor de Teatre des del 1998, de manera que musicalment és un espectacle impecable, que paga la pena veure. La versió que posen en escena és del mateix Joan Solana, de Josep N. Santaeulàlia i de Xavier Xargay i es representa des del 1988. Faran funció a les 6 de la tarda dels dies 6, 7, 8, 14 i 15 de gener del 2017.

banyoles

A Figueres hi representen El primer Nadal dels pastors, una obra en tres actes de mossèn Rossend Fortunet -de fet va escriure una sarsuela-, que es va estrenar el dia de Nadal de 1923 a l’Odeón. Actualment es representa, amb música en viu a càrrec de l‘Orquestra Versatile del Casino Menestral, al Teatre Muncipal El Jardí. L’espectacle el munta l’Associació els Pastorets de Figueres, presidida actualment per Ricard Sayeras, que també n’és el director. Una trajectòria de més de noranta anys fan que El primer Nadal dels pastors, una peça en què la música, la teatralitat i la comicitat són notables, sigui un clàssic a les comarques gironines. El Primer Nadal dels Pastors es podrà veure els dies 30 de desembre (20h) i 6 de gener (18h).

Pessebres vivents, quines, parcs…

Girona és aquest any la «capital del pessebrisme». El 3 de desembre es va inaugurar La Biennal del Pessebre Català, una mostra amb 92 pessebres i 16 diorames -construïts expressament per celebrar el centenari d’Els Pastorets de Folch i Torres- que es poden admirar en cinc espais de la ciutat: el claustre de la Diputació de Girona, el CaixaFòrum, l’entrada de l’Ajuntament, el Teatre Municipal i la Carbonera, en què hi ha instal·lada la ja tradicional mostra de pessebres de l’Associació de Pessebristes de Girona. La mostra es mantindrà fins el dia 2 de febrer del 2017.

11111211113pessebres_de_girona2

Tractant-se de pessebres, a les comarques gironines hi ha una gran tradició en la realització de pessebres vivents, dels quals en destaquen tres, per espectacularitat i trajectòria: Bàscara, Castell d’Aro i Brunyola.

El de Bàscara, un pessebre estàtic i amb vestuari d’època que es va fundar el 1973, encara es podrà veure el dia 1 (19h), amb quadres repartits al nucli antic de Bàscara i a la riba del Fluvià. El Pessebre Vivent de Castell d’Aro arriba a la 58a edició. Es combinen els quadres estàtics i en moviment, repartits pel casc antic i el barri de la Coma, i el vestuari d’època i tradicional català. Es podrà veure els dies 1 i 6 de gener (19h). Finalment, el Pessebre Vivent de Brunyola, que es representa amb moviment i va ser fundat el 1981, encara farà una representació més el dia 1 de gener (19h) als voltants del castell de Brunyola.

12494827_1286300384729485_4594941203810125426_nDe quines en destacarem dues, una per la seva dimensió i història (1974), la Gran Quina de Bescanó, multitudinària per diversos motius, però destacaríem sobretot l’habilitat i la gràcia del canari, així com unes quines amb un farciment més que considerable. Els dies 1, 6 i 8 de gener, a les 6 de la tarda, al pavelló municipal de Bescanó. I una altra és la quina de l’Uni Girona, el club de bàsquet femení amb un equip que està fent una lliga impecable a primera divisió i que organitzarà el mes de febrer la Copa Femenina de bàsquet. Els dies 1, 6 i 7 de gener a les 18h al Pavelló Municipal de Palau 2 de Girona.

image_galleryEl parc infantil més complet de les comarques és sense dubte el Lleuresport del GEiEG, que va néixer el 1985 i arriba enguany a la 32a edició.  El Lleuresport és la combinació perfecta d’activitats esportives i lúdiques, algunes de les quals organitzades per entitats i associacions gironines. L’oferta d’activitat abasta totes les edats des dels més menuts als adolescents -la novetat és l’espai Lleuresport Teen, de 12 a 15 anys-, disposant d’un espai immens com és el Pavelló de Sant Narcís 2. El Lleuresport estarà en funcionament els dies 18, 29 i 30 de desembre i 2, 3 i 4 de gener del 2017 (10.30-14h i 16.30-20h). També és una bona opció la Pista de Gel i el tobogan instal·lats a Fira de Girona des del 26 de desembre i fins el dia 8 de gener del 2017, obert cada dia de 10h a 21h i amb només tres dies amb horari especial: el 31 de desembre (10h a 19h), l’1 i 6 de gener (16h a 21h) i el 5 de gener (10h a 15h). Finalment, encara queden dos dies per gaudir, en funció doble, del Gran Circ de Nadal de Girona, al pavelló de Fontajau.

Si us quedeu a casa avorrits és perquè voleu!