Propostes per conèixer millor el patrimoni cultural i natural gironí

L’Associació de Guies de Girona (AGG) i l’empresa Girona Guides Service (GIGS) han preparat per aquest estiu un seguit de propostes que us permetran de conèixer amb més profunditat, de manera entretinguda, amb trets d’aventura en ocasions i d’experiència iniciàtica en d’altres, el patrimoni cultural i natural de les comarques gironines amb especial atenció a la capital: Girona.

Precisament la ciutat gironina és la protagonista de la proposta Tardes de juliol a Girona, amb visites temàtiques de tres tipus: una relacionada amb la càbala, l’ascetisme, l’espiritualitat i amb els camins espirituals escollits per homes i dones al llarg de la història dela ciutat (Quan l’home buscava Déu, els dies 7, 15 i 23 de juliol); una altra que té a veure amb la inquisició i la bruixeria (De bruixes, heretges i inquisidors, els dies 8, 16 i 21 de juliol) i la tercera està relacionada amb la santedat de personatges que han viscut, visitat i obrat miracles a la ciutat (Sants, miracles i misteris de Girona, els dies 9, 14 i 22 de juliol). Totes les visites es fan a les 18:30h i tenen una durada d’1h30. Informació i inscripcions: Tel. 659404730, mail: rizzolo.mr@gmail.com. Girona walks és una altra de les propostes de l’AGG i consisteix en una visita guiada al Barri Vell de la ciutat de dilluns a divendres (10h) durant el mes de juliol. La reserva s’ha de fer al mail info@gironawalks.com i als telèfons 674955805 / Mireia Vial.

Girona. Sherry Ott. Arxiu Imatges PTCBG

L’AGG proposa també, per aquest estiu, diverses visites guiades al Cap de Creus (Cadaqués). El Pla de Tudela és objecte de dues propostes, relacionades sempre amb la seva relació daliniana, ja que és un dels indrets font d’inspiració del geni. Hi ha visites programades tots els diumenges de juliol (19h) – informació i reserves: Maria Rizzolo / 659404730 / rizzolo.mr@gmail.com i Anna Garcia / 646408100 / annagarciacasals@gmail.com- i una caminada de més durada, el 25 de juliol (9h). Forma part també d’aquest paquet de propostes una caminada al Far de Calanans per camins de transhumància, programada pel dia 20 de juliol (9h). Per a més informació i reserves d’aquestes dues caminades: Myriam 630 88 71 51/ myriamrossard7@gmail.com.

Roses és un altre dels centres d’atenció de l’AGG. Els dilluns, dimecres i divendres de juliol (17.30h) hi ha programada l’activitat A la descoberta de Roses, que comença al port de pesca, la subhasta de peix i continua cap al centre de la vila per conèixer els llocs emblemàtics i altres aspectes, fins la Ciutadella. Informació i Reserves:  Rosa María Mayne / 646 908 034 / infinito@telefonica.net. També existeix la possibilitat de fer una caminada als dolmens de Roses, prevista pel 23 d’agost (9h), seguint un itinerari que permet conèixer l’ocupació de l’època neolítica dels turons que dominen la ciutat.

Aiguamolls de l’Emporda. Maria Geli – Pilar Planagumà. Arxiu Imatges PTCBG

La darrera proposta de l’AGG és una Passejada pels Aiguamolls de l’Empordà, programada pel dia 6 d’agost (9h). Es tracta del primer parc natural creat a Catalunya (1983) i ocupa 4.730 hectàrees de marge. És una reserva ornitològica de pas on els ocells hi viuen sobretot a la primavera i a la tardor, en el moment de les migracions. S’hi poden trobar fins a 327 espècies. Per a més informació i reserves: Myriam 630 88 71 51 / myriamrossard7@gmail.com.

Visites presencials i virtuals amb tertúlia inclosa

Girona Guides Service ha activat per aquest estiu fins a una dotzena de propostes que barreja les visites guiades presencials amb visites virtuals, seguides d’una tertúlia. Girona és objecte d’algunes d’aquestes propostes. GIGS té previstes visites presencials i guiades a peu pel barri vell de Girona, per descobrir carrers, monuments, història i mites, que inclou l’entrada a Sant Pere de Galligants, seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya; una altra dedicada exclusivament al Call de Girona o una altra visita basada en les peculiars llegendes de Girona com la de les mosques de Sant Narcís, la Cocollona o la Majordoma. També són visites presencials i guiades La Girona de pedra i les seves muralles, que permet descobrir alguns dels miradors més bonics sobre la ciutat, i una altra que ressegueix els escenaris on es va rodar la popular sèrie Joc de Trons.

Sant Pere de Galligants, Girona. Imatge: Ajuntament de Girona.

Una visita molt especial, guiada i presencial, és la que està prevista a la Vall de Sant Daniel de Girona, per tal de descobrir la seva bellesa natural i la significació històrica respecte la ciutat. Aquesta visita es suma a la que s’ha anomenat Discover Figueres, un itinerari a peu pel centre de la ciutat; a l’activitat l’Empordà amb E-Bike, en la qual el visitant ressegueix algun dels pobles medievals de l’Empordà de forma activa i divertida i, finalment, GIGS també ofereix la possibilitat de realitzar un tour privat per Girona, amb un guia a disposició.

Jaciment d’Empúries. Foto: Arxiu.

Pel que fa a l’oferta de les visites guiades virtuals, GIGS n’ofereix per descobrir el barri vell de Girona, el jaciment d’Empúries, seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya, i el Teatre-Museu Dalí de Figueres. Cadascuna d’aquestes visites, realitzades per un guia oficial, anirà seguida d’una tertúlia sobre l’experiència i per resoldre dubtes i consultes sobre els llocs visitats.

L’oferta és molt variada, amb durades i mitjans aptes per a tota mena de públic. Qualsevol de les sortides satisfarà les vostres expectatives, només us heu de deixar captivar per la bellesa de les nostres comarques.

Foto capçalera: Catedral de Girona. Sherry Ott. Arxiu Imatges PTCBG