Quinze dies d’agost amb la Fundació Josep Pla

Tant si heu començat les vacances com si no, us aconsellem ferventment que feu un cop d’ull a les activitats que ha programat la Fundació Josep Pla per aquesta segona quinzena d’agost. Dues rutes literàries que acaben amb sopars deliciosos, un vermut també literari i una visita guiada a l’exposició Mig Europa cau, a la seu de la mateixa Fundació Pla, és el conjunt de propostes que acull l’oferta.

El divendres 18 d’agost (19h) la fundació ens proposa una de le seves sortides periòdiques, la ruta Josep Pla, cuina i paisatge a Tamariu. Es tracta d’una sortida a Tamariu, situada dins el terme municipal de Palafrugell (Calella). Els participants observaran el llogarret des de la perspectiva de Pla a través dels seus texts, quan era un refugi de pescadors, amb quatre casetes, i l’escriptor va presenciar i descriure l’evolució del paisatge i la seva gent. La passejada transcorre des de la platja dels Liris, fins a la cala d’Aigua Dolça, passant pel Salí i la badia de Tamariu. L’activitat finalitza amb un sopar de peix al restaurant Can Martí Patxei.

El patró de la ruta de Tamariu es repeteix a la ruta Josep Pla, cuina i paisatge a Calella de Palafrugell, que viurà un nou capítol el dissabte 26 d’agost (18h). El visitant coneix el paisatge a través de les referències biogràfiques i literàries de Josep Pla i la visita guiada, que comença a l’oficina de turisme de Sa Perola, transcorre des del mirador dels Burricaires, al Port Bo i la platja del Canadell i passa arran d’aigua per la terrassa de can Genís. A Calella, els textos de Pla als quals es dona lectura evoquen el paisatge i l’estiueig de la joventut de l’escriptor, a més de descriure alguns calellencs il·lustres com la Marieta Batlle, l’Hermós o en Pepet Gilet. La ruta finalitza amb un sopar, en aquest cas al restaurant de l’Hotel Garbí.

El dijous 24 d’agost (12h) està convocat el Vermut literari a l’Hotel Terralet de Llafranc, en què la idea és gaudir amb la literatura de Pla, llegint i fent-la petar. Al dia següent, 25 d’agost (19h) està programada una visita guiada a l’exposició Mig Europa cau. Impressions de Josep Pla sobre la Gran Guerra, una mostra comissariada per l’investigador Francesc Montero (UdG) i coproduïda conjuntament entre la fundació i la Càtedra Josep Pla de la UdG. L’exposició presenta les conseqüències de la Gran Guerra a través de la mirada del cèlebre escriptor, que va preveure’n les derivades morals, socials i polítiques del conflicte.

Imatges: Josep Pla, al seu mas, a Llofriu (Josep Català Roca) / La catedral de Reims, bombardejada, en una imatge de 1917 (Àlbum Família Jori).

Mig Europa cau, a la premsa:
Vázquez, Eva. “La generació de la grip“. El punt-avui, 25.06.17
Geli, Carles. “Pla ‘visita’ les trinxeres” El país, 03.08.17
Vallbona, Rafael. “Pla i les guerres“. Blog Casa de VbN
Fonalleras, J. M. ” I no creure en cap“. El punt-avui, 28.07.17
Martín, Miquel. “La guerra de Pla“. diari de Girona, 26.06.17