Recomanacions literàries breus per aquest Sant Jordi

No celebrarem la diada de Sant Jordi com toca. De fet, enguany serà l’antítesi del que hauria de ser una festa com aquesta, en la qual el carrer i la socialització, a més de la rosa i el llibre, són elements fonamentals. Tot i això no renunciem a parlar de literatura, de cultura, i per això hem consultat amb diversos escriptors, escriptores i poetes demanant-los recomanacions per aquest dia. Cadascun d’ells ens ha recomanat tres títols i n’hi ha de tota mena: prosa, poesia, novel·la infantil i juvenil… Això és el que han triat. Nosaltres, els faríem força cas!

Carles Sala

  • Serena. de la Dolors Garcia i Cornellà. Per respirar la Barcelona del s. XV i experimentar la intensitat de viure un terratrèmol en aquella època i en aquell lloc. Ed. Cruïlla.
  • Què t’ha ensenyat la vida? (202 veus), d’en David Pagès i Cassú. Per escoltar —en aquest cas, llegir— la veu de l’experiència a partir de les respostes de dos centenars de persones que ja tenen uns quants anys a l’esquena. Curbet Ed.
  • Walden o la vida als boscos, de Henry David Thoreau. Per reviure el confinament voluntari que Thoreau va decidir dur a terme als 28 anys en una cabana al mig d’un bosc de Massachussets (ep, i sense wifi ni poder anar al supermercat!). Simbol Ed.

Josep Pedrals

  • Llengua d’àntrax, d’Anna Gas Serra. Aquest poemari li ha valgut a l’autora el Premi Josep Maria Llompart (Premis Cavall Verd) al millor poemari del 2019. Tenint en compte que Anna Gas és joveníssima i aquest és el seu segon llibre, imagineu-vos perquè el recomano. Edicions del Buc.
  • El país dels cecs, de Víctor Garcia Tur. Premi Mercè Rodoreda 2018. És un llibre de contes en que cada petita aventura és una història literària i on hi ha a més tota una història d’aventura literària que ho relligat tot i és meravellós. Grup 62.
  • Undertaker, de Xavier Dorison, Caroline Delabie i Ralph Mayer. Un dels millors còmics que es publiquen actualment a Europa. Un western en què el protagonista és l’enterramorts amb una trama tan rebuscada i alhora tan perfecta que sembla que hagi de ser veritat. Norma Editorial.

Maria Mercè Roca

  • El nus, la flor, d’Enric Casasses. Perquè la poesia pot ser alhora profunda i divertida. Poncianes Ed.
  • Tots els contes, de Katherine Mansfield. Perquè no hi ha cap altra escriptora amb tanta sensibilitat. Ed. Proa.
  • Un año pésimo, de John Fante. Perquè és una narració breu, descarnada i realista. Anagrama.

Llàtzer Garcia

  • La línia d’ombra, de Joseph Conrad (traducció de Marta Bes). Ningú no ha explicat tan bé el pas de la joventut a la vida adulta. Un gran relat marítim que possiblement és l’obra mestra de Conrad. L’Avenç.
  • El devorador de calabazas, de Penélope Mortimer (traducció de Magdalena Palmer). Una novel·la impactant per la seva comicitat sincera i dolorosa d’una escriptora molt genuïna. L’excel·lent adaptació cinematogràfica va ser escrita per Harold Pinter. Impedimenta.
  • Los náufragos del Batavia. Anatomía de una masacre, de Simon Leys (traducció de José Ramón Monreal). Un llibret de poc més de vuitanta pàgines que s’erigeix com una radiografia de l’horror a través del naufragi del vaixell Batavia, produït l’any 1629 a prop d’Austràlia. El pitjor no és el naufragi; és tot el que succeeix després. Acantilado.

Adrià Pujol

  • Poesia escènica IV: els deus i els homes, de Joan Brossa, edició a cura de Glòria Bordons. S’ha de llegir perquè ajuntar teatre i Brossa és com ajuntar pòlvora i un misto. És fantàstic. Arola Ed.
  • Teresa la mòmia, un poemari de Lluís Calvo i David Caño. S’ha de llegir perquè ajuntar Caño i Calvo a fer una cosa plegats és com ajuntar l’aigua i l’oli i aconseguir que es barregin. La Puça del Petroli.
  • La poètica d’Aristòtil, a cura de Xavier Riu. Es tracta d’un llibre fabulosament contemporani, actual, difícil de llegir i, per tant, ens donarà grans estones de gaudi. En català, Fundació Bernat Metge.

Rosa Pou

  • La campana de vidre és una novel·la cabdal de Sylvia Plath, amb una gran càrrega autobiogràfica. M’ha seduït el seu domini descriptiu tant de la buidor incesant com del món que l’envolta. Edicions del Periscopi.
  • Ictiosaure és el nou poemari de la Dolors Miquel. M’agrada i m’ha corprès l’estètica descarnada i crua que et treu l’alè a cada poema. Grup 62.
  • La mesura dels nostres dies, de Charlotte Delbo, per la capacitat de posar-te a la pell de les dones deportades per haver participat a la resistencia nazi, que pateixen el retorn a la normalitat amb l’ànima morta. Club Editor.

Sant Jordi virtual a la Bisbal i Olot

El fet d’estar confinats no evitarà que es pugui celebrar d’altres maneres aquest Sant Jordi. La Bisbal, per exemple, a través del seu perfil de facebook, ofereix tota una jornada d’activitats, des de les 9 del matí. Es presentarà el Premi Empordà de Novel·la, es faran hores del conte, animació infantil, un vermut musical, concerts de Jordi Serradell i Mazoni i una exposició en línia, entre d’altres activitats.

El Castell Palau de la Bisbal d’Empordà. Foto: Cultura la Bisbal.

D’entre tota aquesta oferta de la Bisbal destaquem, la mateixa diada de Sant Jordi, a partir de les 4 de la tarda, una visita virtual al Castell Palau de la Bisbal d’Empordà, amb el guiatge de Carles Pongiluppi i la participació de Turismon & Girona Guide Services. La ruta es farà a través de la plataforma Zoom i us permetrà descobrir la història de l’edifici bisbalenc. Si esteu interessats a seguir la visita, us heu d’inscriure prèviament (el termini finalitza a les 2 de la tarda del mateix dia de Sant Jordi) enviant un correu a turisme@labisbal.cat. Rebreu un correu electrònic amb l’enllaç de la connexió una hora abans de l’inici de la ruta virtual.

A Olot també ho celebren. Han proposat a la gent que dissenyi el seu punt de llibre inspirat en Sant Jordi i el pengi a les xarxes socials amb l’etiqueta #SantJordiOlotCultura. Es pot penjar fins aquest divendres i el punt guanyador es repartirà a la Biblioteca Marià Vayreda quan aquesta pugui reobrir les portes. A més d’aquesta convocatòria, Olot Cultura -a través de les seves xarxes socials- i la biblioteca també han organitzat un seguit d’activitats que podeu consultar en aquest enllaç.