Récord Guiness als peus de la Catedral!

Les escales de la Catedral de Girona van  ser  dijous l’escenari d’un dels reptes físics més exigents mai plantejats a la història de l’acrobàcia: els germans Nghiep i Co Giang, primeres figures del Circ Estatal de Vietnam, van batre el rècord d’ascens en equilibri de cap a cap (el portor sosté amb el cap el seu company en posició invertida mentre puja escales). La postura requereix una especial força física a cames i coll i un sentit de l’equilibri poc habitual fins i tot entre els grans noms de la primera divisió del circ mundial.

El Rècord Guinness consistia en pujar el màxim nombre d’esglaons en tal posició en un minut. Fins avui el rècord l’ostentava la parella d’artistes xinesos Tang Tao i Su Zengxian que el passat 10 de setembre de 2014 van pujar en aquesta difícil posició fins a 25 esglaons en un minut a la ciutat de Xiamen (Fujian, Xina). Essent 25 l’anterior fita semblava pràcticament impossible aconseguir amb el mateix temps d’un minut la pujada de l’escalinata completa de la catedral: els 90 esglaons que Giang Brothers han ascendit en tan sols 52 segons!

L’acte, inscrit a l’agenda de proves del World Guinness Record de 2016, ha comptat amb la presència de Francesc Pardo, Bisbe de Girona, Marta Madrenas, Alcaldessa de Girona, Pere Vila, President de la Diputació de Girona i bona part de la resta dels 48 artistes de 10 països que composen la companyia del nou espectacle 2016 del Gran Circ de Nadal de Girona. Els cronometristes oficials han estat Pau Montou i Adrià Ciurana del Servei d’Esports de l’Ajuntament de Girona mentre que han oficiat de testimonis Vicenç Estanyol, advocat del Gabinet jurídic del mateix Ajuntament, i Joan Jou, intendent de la Policia municipal. Prèviament l’enginyer Jordi Valiente havia certificat que els esglaons mesuraven un mínim de 15 centímetres d’alçada, condició requerida per l’organització dels Guinness.

Els Giang Brothers

Els  Giang Brothers són dels artistes de circ de major renom de Vietnam. Formats des de molt joves en l’acrobàcia esportiva van passar a formar part de la companyia del Circ de Ho Chi Minh, la seva ciutat natal. La seva trajectòria ha estat fulgurant i han aconseguit el Primer Premi en els Festivals de Circ de Hanoi (2010) i de La Habana (2011) i Premi de Plata en els Festivals de Latina (Itàlia, 2011), Wuqiao (Xina, 2011), Izhevsk (Rússia, 2012). Han actuat a pistes de circ de prestigi com les de Circus Krone (Munic, Alemanya, 2011), Weltweihnachtscircus (Circ de Nadal de Stuttgart, Alemanya, 2012/13), UniverSoul Circus (Estats Units, 2013), Circus Carré (Amsterdam, Holanda, 2013/14) o Circus Conelli (Zurich, Suïssa, 2015/16).

Imatges: ICONNA/Jordi Ribot / Gran Circ de Nadal de Girona