Recórrer i conèixer els camins de l’exili republicà

El 4 de febrer de 1939, la IV Divisió de Navarra i tropes legionàries de l’exèrcit franquista van ocupar Girona. La ciutat oferia un aspecte desolador, els carrers estaven colgats de ruïnes. A les comarques fronteres amb França, l’Exèrcit Popular de la República encara oferia resistència a l’avanç franquista per protegir l’evacuació de centenars de milers de persones fins a la frontera. El 10 de febrer les tropes franquistes van arribar als passos de la Jonquera/el Pertús, la Guingueta d’Ix, el Coll d’Ares i Portbou. Mig milió de persones es van veure abocades a l’exili i van travessar els passos fronterers entre la Cerdanya i l’Alt Empordà, un contingent que que l’administració francesa no va tenir capacitat per gestionar. L’acollida va esdevenir una crisi humanitària, amb centres improvisats i camps de concentració sense l’equipament mínim.

El Museu d’Història de Girona i el Museu Memorial de l’Exili (MUME), amb la col·laboració de l’Associació d’Amics del MUME, es proposen recordar aquells fets i retre homenatge a totes aquelles persones amb l’organització de sortides culturals i commemoratives, relacionades amb la fi de la Guerra Civil i l’inici de l’exili republicà. Es tracta de tres sortides que proposen diversos recorreguts pels escenaris transfronterers, que tindran lloc els propers dissabtes 10 de març, 14 d’abril i 12 de maig de 2018. Els trajectes d’aquestes tres sortides ressegueixen els recorreguts que milers de ciutadans van haver d’emprendre obligats pels tràgics esdeveniments d’inicis de 1939 i inclouen la visita a alguns dels equipaments museístics i centres d’interpretació de l’àrea transfronterera que testimonien i divulguen aquells esdeveniments històrics.

La proposta, que dona continuïtat a una iniciativa engegada fa quatre anys, vol ser un acte cívic en record de tots els exiliats i dels qui van experimentar la terrible fractura causada pels fets, així com una lliçó divulgativa d’història. És per aquest motiu que les sortides compten amb l’assessorament històric i guiatge de Jordi Font, director del MUME i de Salomó Marquès, professor emèrit d’Història de l’Educació de la Universitat de Girona, i amb les aportacions específiques, entre d’altres, dels historiadors Enric Pujol i Enric Tubert, així com també de Sílvia Planas, directora del Museu d’Història de Girona.

Girona-Argelers-Elna-Ribesaltes

L’activitat s’enceta amb una visita al Memorial del Camp de Concentració del Camp d’Argelers i  continuarà amb la visita a la Maternitat d’Elna, i un breu recorregut per la ciutat. Havent dinat es clourà la jornada visitant el Memorial del Camp de Ribesaltes, lloc on foren internats, a partir del gener de 1941, refugiats republicans i altres ciutadans europeus que, per les seves idees o identitats cultural i religiosa, eren considerats indesitjables pel Règim de Vichy. Totes les visites seran guiades. A Argelers hi participarà el regidor de Patrimoni i Catalanitat, Bernard Rieu.

Sortida: Dissabte 10 de març, de 8 a 20 h

Girona-Agullana-la Vajol-Coll de Lli-la Jonquera

El recorregut  s’inicia a Agullana amb la visita guiada a la salaL’exili cultural  català de 1939 i una passejada pels llocs significatius d’aquest municipi relacionats amb els darrers dies de la Catalunya Republicana, entre els quals destaca el Mas Perxés.  Entre el gener i els primers dies de febrer de 1939, aquest mas fou el refugi de polítics, escriptors i intel·lectuals catalans.  Tot seguit, el grup es dirigirà al pas fronterer del Coll de Lli, al terme municipal de la Vajol. La jornada es clourà,  havent dinat, al MUME de la Jonquera on es visitarà l’exposició temporal “Camp dels Haras, 1939. Fontserè i Clavé a la llum de Martí Vives”, amb el guiatge del seu comissari, Eric Forcada. A Agullana es comptarà amb el guiatge dels historiadors Enric Pujol i Enric Tubert.

Data límit per a fer la reserva i el pagament: 19 de març / Sortida: Dissabte  14 d’abril, de 8 a 20 h

Girona-Camprodon-Prats de Molló

El grup es dirigirà a Camprodon, on es farà un recorregut exterior guiat per diferents indrets de la vila com l’antic Hotel Rigat, que al final de la Guerra Civil i durant  la retirada (1938-1939) va ser hospital de sang. Es parlarà dels passos de frontera durant la Guerra Civil i la postguerra. També es veurà el lloc que va ser  residència puntual de Juan Negrín. Tot seguit, s’enfilarà el Coll d’Ares, un lloc important de pas durant la Retirada (1939), en direcció a Prats de Molló i Arles de Tec. Es visitaran alguns indrets on s’ubicaren camps de concentració provisionals per als refugiats republicans i el cementiri de Prats de Molló on reposen els cossos d’una trentena de refugiats republicans. Els comentaris i lectures aniran a càrrec de  Sílvia Planas (directora  del MHG) i Alejandro Quadrado (Col·leccionista i propietari del Museu de la Retirada).

Data límit per a fer la reserva i el pagament: 27 d’abril / Sortida: Dissabte  12 de maig, de 8 a 20 h

Dades d’interès: Preu:  40 euros- 35 euros (socis Club Girona Cultura i Associació d’Amics del MUME). En el preu està tot inclòs: l’autocar, el dinar, les entrades als museus i les visites guiades. Inscripcions al web www.girona.cat/museuhistoria.

Imatges: AUGUSTE CHAUVIN (ARCHIVES DÉPARTEMENTALES DES PYRÉNÉES-ORIENTALES) / MUME