Redescobreix Empúries i Sant Pere de Rodes!

La vida dels grecs i dels romans a casa nostra no s’explica sense un dels jaciments grecorromans més importants de la Península Ibèrica, el d’Empúries, que també és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Tampoc no s’entendria l’època feudal a Catalunya sense el majestuós monestir de Sant Pere de Rodes, el més important del comtat d’Empúries i un dels centres de peregrinació més importants de Catalunya. Doncs bé, a tots dos centres d’interès patrimonial s’hi han fet importants millores gràcies al programa Patrimoni en Acció, una iniciativa conjunta de l’Obra Social ”la Caixa” i El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, de manera que us convidem a redescobrir-los.

Empúries, situada al sud de la badia de Roses, plàcida, serena, pètria, és una extensió ocre que es confon amb les dunes i els pins, limitada pel blau del mar. Són dues ciutats, la grega i la romana, en una, les restes de les quals ens han permès entendre millor les dues civilitzacions. La gran estrella de la visita, a part de les restes en sí, és l’experiència immersiva a la casa dels mosaics, la domus més ben conservada del jaciment. Un sistema de projeccions transporten al visitant a diferents moments de la història de la domus, coneixent fins i tot els seus habitants. El criptopòrtic i el peristil estan inclosos en aquest espai. S’han inclòs nous elements interpretatius que han permès recuperar espais públics de l’època antiga, com l’àgora i l’estoa, el nucli de la vida social de la ciutat grega, que una nova musseïtzació ha fet més comprensible.

Sant Pere de Rodes, un monument clau per endinsar-nos en l’època medieval, és l’altre focus d’atenció de les renovacions dutes a terme gràcies a Patrimoni en Acció. La visita al cenobi és el punt de partida d’un nou recorregut que du el visitant pels tres mons que es conjuguen en aquest enclavament de la Serra de Verdera i sobre els quals s’erigia la societat feudal: el món de la pregària que representa el monestir, el de la producció i vida social que és el poble de Santa Creu i el món de la soldadesca i el poder militar, el castell de Verdera. L’església de Sant Pere és considerada una de les joies del romànic europeu. El poble de Santa Creu va arribar a tenir 250 habitants, però a finals del segle XV, coincidint amb la decadència del monestir, es va extingir la població. La seguretat de tots plegats depenia del castell de Sant Salvador de Verdera, un mirador privilegiat del Cap de Creus i els voltants, i un punt de guàrdia imprescindible per detectar els nombrosos atacs dels corsaris que arribaven per mar.

Imatges: Empúries. Patrimoni.Gencat.cat / Santa Creu de Rodes. Jordi Renart. Arxiu Imatges PTCBG / Monestir de Sant Pere de Rodes. Jordi Renart. Arxiu Imatges PTCBG.