Fa set anys el Museu Isaac Albéniz de Camprodon va tancar les seves portes degut a unes obres de remodelació. Actualment les ha reobert i el públic ja pot tornar a gaudir d’una interessant col·lecció d’objectes i documents de l’herència patrimonial de la branca familiar del rebesnét del compositor, Alfonso Alzamora Gras (Barcelona, 1951), que va aprofitar la jornada de reobertura per presentar el llibre que ha escrit, Suite Albéniz, una biografia del compositor, a l’auditori de Cal Marquès de Camprodon.
El Museu Isaac Albéniz de Camprodon és una idea del pare Alzamora, Alfonso Alzamora Albéniz que, amb gran generositat i entusiasme, va aconseguir reunir el fons Albéniz que ara es torna a posar a disposició del públic al poble natal del compositor. L’espai es va obrir el 1999 al carrer Sant Roc 22, al costat del Pont Nou, gràcies també al suport de l’Ajuntament, presidit llavors per Esteve Pujol, i amb el concurs de l’advocat Joan Amat. Aquest local era i continua essent provisional, segons les previsions d’Alzamora i el consistori, ja que el museu tindrà la seva seu definitiva a Cal Marquès.
Conèixer el creador, l’obra i la seva vida personal
El museu proposa un recorregut per la vida i l’obra d’Isaac Albéniz. La seva infància a Camprodon i Barcelona; els seus viatges, amb residències a Madrid, Londres, de nou Barcelona i, sobretot, París; la seva relació amb els artistes de l’època: Rusiñol, Casas, Regoyos, Manolo Hugué; amb els seus col·legues Chausson, Fauré, d’Indy, Granados i Debussy; el reconeixement dels artistes i intel·lectuals de la República, que el van homenatjar oferint-li una escultura de pedra, que està al museu, entre els quals es trobaven Federico García Lorca i Margarida Xirgu; la seva obra lírica, representada pel gran piano de cua Bechstein amb el qual treballaven a Londres Albéniz i Francis Money-Coutts, el seu gran mecenes i llibretista de gran part de les seves òperes i cançons; el dormitori complet que els Albéniz Jordana tenien a París, que ens dóna una idea de la seva quotidianitat, i llibres, primeres edicions, algunes dedicades, i altres objectes personals. També podem veure algunes pintures de la seva col·lecció particular.
El públic també podrà contemplar un gran mosaic fotogràfic de l’artista Alfonso Alzamora (2017), de prop de quatre metres d’altura per tres d’ample, amb quaranta-dos imatges de la vida i l’entorn més proper del compositor nascut a Camprodon, distribuïdes en cinquanta-sis vinils. Al seu costat, una pantalla interactiva permet viatjar a través d’aquesta obra: la pàgina d’inici reprodueix el mosaic i clicant a cadascuna de les fotos apareix una explicació en quatre idiomes. D’aquesta manera el visitant pot satisfer la seva curiositat i entrar en l’univers Albéniz. A partir d’aquest mosaic, Alzamora va decidir començar a escriure una biografia que recuperés la part més íntima, familiar, natural i humana del compositor camprodoní, un llibre publicat per l’editorial Turner i amb pròleg de Jesús Ruiz Mantilla, que ara ha vist la llum amb el títol Suite Albéniz.