El rotlle d’Ester. Museu d’Història dels Jueus de Girona

El Museu d’Història dels Jueus conserva un manuscrit complet de l’anomenat Rotlle d’Ester (en hebreu Meguil·lat Ester), fet al Marroc cap al 1800. És una cessió en dipòsit del Sr. Uriel Macías Kapón i forma part de l’herència de la seva família.

L’objecte consisteix en diferents fragments de pergamí, cosits amb fil per formar una sola peça, de més de tres metres de longitud. Tot el pergamí s’enrotlla al voltant d’un suport cilíndric de fusta tornejada de 55 cm. En obrir-lo, hi veiem un bell text en caràcters hebreus quadrats, fets amb tinta negra, i algunes decoracions florals de diversos colors. La humitat n’ha esvaït alguns caràcters i encara hi ha taques de cera d’espelma repartides per tot el document. Va ser restaurat el 2007, però es van mantenir les restes de cera per desig del propietari.

Cinc dels llibres de la Bíblia hebrea (el Llibre de Ruth, el Càntic dels Càntics, el Llibre de les Lamentacions, l’Eclesiastès i el Llibre d’Ester) van ser escrits originàriament en forma de rotlle. De tots ells, només el d’Ester encara avui es manté així a totes les comunitats jueves. El text relata la gesta de l’heroïna jueva que, al segle V aC (durant l’exili jueu a Babilònia), va salvar el seu poble de l’extermini programat pel malvat Haman, conseller del rei Assuer. A l’edat mitjana les famílies jueves catalanes benestants tenien un rotlle d’Ester a casa, però també sabem que se’n feia una lectura pública a la sinagoga cada any, el 14 del mes d’adar, per la festa jueva de Purim («sorts», en hebreu, en referència al sorteig que va fer Haman per triar la data de l’aniquilació). Aquest 2017, Purim es va celebrar el dia 12 de març, una festa molt alegre, amb disfresses infantils i regals.

Lídia Donat (Institut d’Estudis Nahmànides. Patronat Call de Girona)

El rotlle d’Ester. Museu d’Història dels Jueus, registre: MHJ129

Fotografia: Patronat Call de Girona (Aniol Resclosa)