La rumba torna als barris de Girona amb la Rumbesca

L’alegria, el desvergonyiment i una profunda joie de vivre, són algunes de les característiques més evidents de la rumba catalana, tal i com transmetia un dels seus principals exponents, en Peret, que va ser un dels artistes que va popularitzar amb un èxit aclaparador aquest estil musical. La Setmana de la Rumba, coorganitzada per Girona i Perpinyà, fa un pas endavant envers la consolidació deu anys després de la seva creació i, d’entrada, canvia de nom, per anomenar-se Rumbesca. L’objectiu és convertir-se en l’aparador nacional de la Rumba Catalana i esdevenir també una eina de suport per a la Candidatura de la Rumba a la UNESCO (podeu consultar més informació sobre la candidatura al web candidaturarumba.eu).

El festival, que té una vocació clarament territorial i que es celebrarà del 3 al 6 de maig, portarà la Rumba a diferents barris de Girona (Taialà-Domeny-Germans Sàbat, Santa Eugènia, Vila Roja, Pla de Palau, Barri Vell i Eixample) i també visitarà Quart, Sarrià de Ter-Sant Julià de Ramis. Els artistes Joan Garriga, Arrels de Gràcia, El Muchacho y Los Sobrinos i El Cigarrito de Después són alguns dels atractius d’aquesta edició, mentre que l’Orquestra Rumbesca és una de les produccions pròpies del festival, que posarà la cirereta a la vetllada més important del cicle, la que es celebrarà el 5 de maig a partir de les 5 de la tarda en un Parc del Migdia convertit en Rumbòdrom. L’Orquestra Rumbesca completa un cartell que formen Dos Pardalets i Meritxell Cardellach i Txarly Brown.

L’organització de Rumbesca també ha programat activitats de caràcter familiar i pedagògic, ja que atreure aquest públic és una de les prioritats, de manera que es podran fer diferents tallers a l’Espai Marfà -caixa rumbera, de guitarra rumbera i d’acordió diatònic- i un cinefòrum, a més del ja esmentat Rumbòdrom, que està pensat com un espai familiar rumbero al Parc del Migdia. El festival, que té una profunda vocació popular com ho demostra el fet que de totes les activitats només dos concerts són de pagament i amb entrades a un preu molt mòdic, també és alhora generador de recursos educatius escolars.