Ruta de la transformació al Ripollès, turisme i ciència

Ripoll és considerat el bressol històric de Catalunya, on reposen les despulles nombrosos comtes i reis que han configurat la nostra història. És terra de contes sobre fades i abadesses, però també és terra de progrés i transformació, entès com un procés de canvi que impulsa l’economia de la zona i, al capdavall, del conjunt del país.

Turisme Científic de la Fundació Recerca i la Diputació de Girona, amb la col·laboració dels consells comarcals, els ajuntaments, oficines de turisme i diverses entitats, han elaborat un seguit d’itineraris per les comarques gironines que volen ser una alternativa al turisme convencional, tot oferint una proposta amb un valor afegit de coneixement científic i sostenible. Cada ruta està concebuda a partir d’un tema específic, relacionat amb la ciència i al voltant del qual es pot organitzar una sortida de cap de setmana. A cada comarca hi ha un fil per estirar i en aquest post us proposem que estireu el del Ripollès, un itinerari batejat com la Ruta de la Transformació. Turisme i ciència, una aliança imbatible!

Què proposa la Ruta de la transformació? Una visita al Mas Lladré, explotació agroramadera familiar, productora de carns i làctics; una altra a les mines de Can Paloca, un exemple clar de com l’activitat minera va marcar i transformar la vida dels ripollesos i va deixar un ric patrimoni; una altra visita inexcusable al completíssim Museu Etnogràfic de Ripoll, memòria viva que ens ajuda a entendre una societat a partir del seu patrimoni; una altra al Molí Petit, un molí fariner que acull el Centre d’Interpretació de les Riberes de l’Alt Ter; també volem que visiteu la Farga Palau de Ripoll, un antic taller on es transformava el mineral en ferro que va iniciar la seva activitat al segle XVII, la qual es va allargar durant cinc segles, fins el 1978 i actualment l’única farga completa que es conserva a Catalunya.

Finalment, la darrera proposta és la visita a la Vall de Camprodon i conèixer els usos del bosc en localitats com Llanars, primer municipi en acollir calderes de biomassa, o Setcases, una localitat molt vinculada a la transformació de la fusta. I a tot això, hi podeu afegir una gastronomia rica i variada i uns paisatges que us enamoraran.