Sandra Bisbe, guia d’experiències apassionants a l’Empordà

Un bon guia no és aquell que et porta de passeig i es limita a recitar-te un seguit de dades històriques amb aire desmenjat, com tan sovint hem vist en sèries o pel·lícules, que ofereixen una visió molt equivocada del que és la feina d’aquests professionals. Un bon guia és el que et fa “sentir” el lloc que visites, que converteix la visita en una experiència, que et transmet el seu amor i la seva passió pel territori que no només coneix com el palmell de la seva mà, sinó que també viu a fons, de manera que és capaç de transmetre tot això de manera molt intensa al visitant. A més de ser guies, són amfitrions i ens reben a casa seva amb els braços oberts i la il·lusió de que en gaudim ni que sigui una petita part del que en gaudeixen ells mateixos.

L’empordanesa Sandra Bisbe, guia local des del 1996, és d’aquesta mena de guies vocacionals. El 2010 va constituir la seva pròpia empresa amb un mètode clar de treball: dissenya les rutes que composen la seva oferta meticulosament; fuig dels estereotips; adapta les rutes per a grups amb necessitats especials; és amena i propera al grup i és coneixedora a fons de la cultura i la història de la zona.

El ventall de l’oferta de visites de Sandra Bisbe es divideix en quatre apartats:

  • Rutes d’autor: fruit de la curiositat i l’afany de conèixer la història de la zona, que l’ha empès a realitzar investigacions, recopìlar documents i realitzar entrevistes, n’han sortit una catorzena de visites guiades temàtiques, sobre la bailaora Carmen Amaya -il·lustre veïna de Begur-, la guerra de l’arròs, el glamour de la Costa Brava durant el boom turístic, les dones obreres del suro o els indians de Begur, entre d’altres.
  • Passejades: aquesta activitat està encaminada sobretot a la coneixença del paisatge i la història de la gent que l’ha conformat. El massís de Begur, els camins de ronda del Baix Empordà i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter són el punts base de la guia empordanesa.

  • Pacs musicals: les rutes d’aquest apartat són “cantades”, pensades pel bon temps i per gaudir de l’ambient mariner, gràcies a les havaneres i cançons de taverna interpretades per Neus Mar.
  • Pacs gastronòmics: aquestes activitats són experiències gastroculturals completes, com la de l’arròs de Pals. Es tracta de conèixer el paisatge, el procés d’elaboració dels productes de la terra, per acabar asseguts a taula i comprovar com el paisatge també es menja.

Podeu consultar aquesta àmplia oferta, obtenir més informació o formalitzar inscripcions en el web de Sandra Bisbe, en que també trobareu notícies relacionades amb la zona en el seu complet blog.

Imatges: sandrabisbe.cat / Torroella de Montgrí. Ajuntament de Torroella de Montgrí. Arxiu Imatges PTCBG.