Sant Jordi ja treu el cap i us proposem activitats de caire literari

Enguany celebrarem un Sant Jordi força diferent, segurament l’antítesi del que és habitualment una diada com la que estem acostumats a celebrar. Però intentarem que, malgrat tot, la literatura, els llibres, la lectura i la cultura continuïn essent l’eix de la celebració. Si teniu mainada petita a casa, d’entre 3 i 10 anys, i disposeu de dispositius electrònics que funcionin amb el sistema operatiu IOS (iPad, iPadMini o iPhone), us recomanem baixar-vos l’aplicació El Tarlà. La llegenda de Girona, que és gratuïta. Fa uns anys, estudiants de l’Escola de Realització Audiovisual i Multimèdia (ERAM) van construïr aquesta aplicació informàtica que, de manera didàctica i entretinguda, explica als infants una de les llegendes més populars de la Ciutat de Girona.

Es tracta d’una llegenda molt actual, ja que parla d’un personatge, el Tarlà, que segons s’explica entretenia els gironins del carrer de l’Argenteria, que van ser reclosos a casa perquè el carrer era un focus de pesta. La història, que narra la Mosca de Girona, un dels animals mitològics de la ciutat -condueix a un nen i una nena en l’aventura-, és adequada per a la mainada i suposa un petit repte, ja que per passar de pantalla els jugadors hauran de trobar les 8 interactivitats que es troben a cadascuna d’elles i guanyar així l’escarapel·la que els permetrà continuar endavant. L’app està disponible en català i en castellà i també inclou petits jocs que la complementen. Els dibuixos i el disseny són molt bonics i la navegabilitat és ideal, de manera que l’experiència de l’usuariu és òptima.

Films i música a partir d’obres literàries

La Casa de Cultura de la Diputació de Girona recomana aquests jorns pel·lícules i música a partir d’obres literàries, a través dels seus canals de comunicació. A aquesta iniciativa s’hi han sumat el periodista i escriptor Martí Gironell; el crític d’art Eudald Camps; els coordinadors i ponents del cicle Filosofia catalana, Alba Padrós i Max Pérez; M. Àngels Cabré, escriptora i directora de l’Observatori del Gènere o l’escriptora i dissenyadora Bel Bosck, coordinadora del cicle “Un espia a la butxaca”.

https://twitter.com/casadeculturagi/status/1250336462014312449

Els més menuts de casa també tindran el seu espai gràcies a les recomanacions de la companyia de teatre la Minúscula, que durant dos anys ha ofert a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona la visita guiada teatralitzada “On són les claus de la Casa de Cultura?”. Les propostes dels col·laboradors s’aniran publicant els propers dies a les xarxes socials de la Casa de Cultura i a la pàgina web del centre (www.casadecultura.cat).

Lectura continuada de l’obra de Pla

La Fundació Josep Pla també ha replantejat la diada de Sant Jordi, amb l’activitat Lectura Continuada de Josep Pla 2020, a la qual ha convidat a participar a tota la ciutadania del 20 al 23 d’abril. Per tal de prendre-hi part, només heu de seguir aquests tres simples passos:

  • Enregistreu un vídeo llegint (màxim 1 minut, horitzontal).
  • Pengeu-lo a les xarxes a partir del dia 20 i fins al dia de Sant Jordi.
  • Etiqueteu-lo amb #LecturaPla2020 i mencioneu @FJosepPla, @ajpalafrugell i @PalafrugellCultura.

Si no sabeu quin text triar, no patiu, perquè al web de la Fundació Josep Pla hi trobareu alguns fragments de textos de Josep Pla que us serviran d’inspiració.

D’altra banda, la fundació planiana també us encoratja, del 23 al 26 d’abril, a revelar quin clàssic de la literatura catalana regalaríeu per Sant Jordi i a participar en una activitat semblant a l’anterior amb l’etiqueta #PatrimoniLiterariACasa. Novament, només cal seguir tres passos concrets:

  • Enregistreu un vídeo llegint (20-30 segons, horitzontal).
  • Pengeu-lo a les xarxes a partir del 23 d’abril i durant tot el cap de setmana.
  • Etiqueteu-lo amb #PatrimoniLiterariACasa i mencioneu  @EspaisEscrits i la @FJosepPla.

La fundació recomana inspirar-se en el mapaliterari.cat, en què hi trobareu un munt de fragments de la literatura de Josep Pla i d’altres autors patrimonials.