Sant Pere de Rodes i Vall de Camprodon, festivals d’estiu amb solera

Organitzar un festival i mantenir-lo en funcionament durant 20 anys no és una tasca gens fàcil. Calen moltes complicitats del territori, de les institucions, dels artistes i gairebé podríem dir que dels elements per fer-ho possible. És el cas del Festival de Música de Sant Pere de Rodes, que enguany arriba a la 20a edició, i del Festival de Música Vall de Camprodon, que enguany celebra la 21a edició.

L’origen del Festival de Música de Sant Pere de Rodes l’hem de cercar en els concerts de piano i de música de cambra que es feien en aquest espai tan singular i patrimonialment significatiu. Malgrat la situació, complicada pel sorgiment de la pandèmia de la COVID-19, els responsables del festival tenien l’absoluta determinació de tirar-lo endavant. És per això que aquesta edició es fa adaptat a les circumstàncies i amb un format més reduït de concerts, però mirant de conservar el criteri de l’alta qualitat dels mateixos i la confecció d’una programació lluïda, equilibrada i que faci vibrar al públic.

Carles&Sofia Piano Duo

L’encarregat d’obrir el festival va ser el reconegut flautista català Claudi Arimany (8 d’agost), al qual va acompanyar al piano Pedro Rodríguez. Arimany és una de les presències habituals del cicle. Li va agafar el relleu el pianista valencià Jorge Tabarés (12 d’agost), que va retre homenatge a Alícia de Larrocha. La mezzosoprano portuguesa Helena Resurreiçao, que va ser la telonera de Federica von Stade a Barcelona quan va venir al festival LIFE-Victoria, acompanyada al piano per Alberto Palacios protagonitzarà una Gala lírica (15 d’agost), mentre que pocs dies més tard arribarà una data assenyalada. Actuarà a Sant Pere l’excepcional pianista xinès Haiou Zhang (19 d’agost), guanyador de diversos concursos internacionals i amb una dilatada carrera de concerts internacionals. Zhang oferirà un concert dedicat íntegrament a homenatjar Beethoven, amb dues de les seves últimes sonates per a piano.

El compositor i pianista Albert Guinovart.

Àngel o Dimoni? és la proposta del Duo Fortecello, violoncel i piano (22 d’agost), que volen simbolitzar l’interrogant de la veritable personalitat dels compositors: Chopin “nostàlgic” i Paganini “el diable”? Albert Guinovart es farà càrrec del penúltim capítol del festival (26 d’agost), un concert extraordinari en el qual el pianista i compositor presentarà un programa amb obres de Chopin i pròpies, contrastant o unint els dos mons, les dues maneres de pensar i d’entendre la música, les dues maneres d’arribar al més profund de l’ànima. La proposta es titula Chopin meets Guinovart.

Clourà el festival el 29 d’agost el Concert Aniversari, a càrrec del duet Carles & Sofia piano duo, fundadors del festival (Opus Artis). El programa, que han titulat Divina Opera, comprèn una selecció de fragments de les òperes més conegudes de Rossini, Bellini, Puccini o Bizet, sense oblidar la magnificent obertura del Tannhäuser de Wagner.

Llanars i Vilallonga de Ter obren el foc

Els Three Cool Cats.

Llanars i Vilallonga de Ter seran les localitats que obriran la 21a edició del Festival Vall de Camprodon. El dia 15 d’agost hi haurà concert a tots dos llocs, també a la mateixa hora, les 10 de la nit. A la Plaça de l’Om de Llanars hi actuarà la Gumbo Jass Band, que presentarà l’espectacle Gumbo Tap Jam. Des de la seva creació l’any 1998, la aquesta banda de jazz tradicional  ha apostat per preservar i difondre l’estil més primigeni del jazz, nascut a principis de segle XX a la ciutat de New Orleans. Una música molt unida al ball i especialment al claqué. Gumbo Tap Jam no és només un espectacle musical, també és un espectacle de dansa amb dues grans ballarines de claqué. El mateix dia i hora, a la Plaça de l’Era de Vilallonga de Ter, l’estil musical serà del tot diferent, ja que hi actuarà el llegendari grup d’havaneres palafrugellenc Peix Fregit.

La plaça de l’Ajuntament de Setcases pren el relleu el dia 22 d’agost (19h) i acollirà l’actuació de la banda Three Cool Cats, un grup internacional (Catalunya, Estats Units i Rússia) creat amb l’objectiu de recuperar el Jazz dels anys 20, 30 i 40. La seva posada en escena és un dels seus trumfos per mostrar una música que va des del jazz de Nova Orleans fins als primers rock’n’rolls, passant per tota l’era del swing. Aneu-hi amb ganes de ballar, això sí, des de les vostres cadires.

El cantautor menorquí Cris Juanico.

Una de les dates assenyalades del festival serà el 23 d’agost (19h), ja que a la plaça del Migjorn de Molló hi actuarà el cantautor menorquí Cris Juanico, acompanyat al contrabaix de Joan Solà-Morales. Juanico hi presentarà el seu darrer espectacle Salpols, que inclou cançons del seu nou disc, Viu, tot i que també oferirà alguns dels temes més emblemàtics de la seva trajectòria musical.

Marc Parrot actuarà a Camprodon.

La plaça del Monestir de Camprodon serà l’escenari on es clourà l’edició d’enguany del festival, el 13 de setembre (12h). Hi actuarà el cantautor Marc Parrot, que hi presentarà el seu nou projecte, Refugi. Parrot ofereix aquesta proposta en espais especials i íntims, que són el refugi on, a través de les cançons, el públic és convidat a participar d’un viatge que va des de les textures electròniques a les acústiques més interior, on les cançons agafen una nova dimensió amb l’objectiu de fer aflorar les emocions. Tots els concerts són gratuïts i s’hi seguirà la normativa vigent de seguretat pel que fa a la COVID-19.