Sis recomanacions per a l’edició d’enguany de Temporada Alta

Avui s’ha presentat al Teatre Municipal de Girona el programa de la 26a edició del Festival de Tardor de Catalunya, Temporada Alta, una festa de les arts escèniques que dura poc més de dos mesos (de l’11 d’octubre al 10 de desembre) en què els gironins -de fet, el país sencer- gaudim del millor teatre que es pot veure a Europa. Són gairebé 90 espectacles, és impossible arribar a tot, de manera que en aquest post us farem sis recomanacions per a tots els públics i per a tots els gustos, perquè un dels grans problemes que presenta aquesta brutal aglomeració de talent és fer la tria d’allò que anireu a veure. Aquesta tàctica de tenir pensat què anireu a veure abans de l’inici del termini de venda d’entrades, barreja de previsió i precaució, s’ha estès entre els espectadors habituals del festival, per tal de no quedar-se sense entrades dels espectacles que desitgen anar a veure. Agafeu el programa, mireu-lo, remireu-lo, mireu vídeos a youtube, acumuleu tota la informació possible abans de fer la compra d’entrades per tal de reduir al màxim el risc que no us agradi l’espectacle, si és que no voleu arriscar-vos que, de vegades, fins i tot resulta saludable. Ara bé, si no us ve de gust fer aquest exercici, us fem una tria i estem gairebé segurs de que els sis espectacles que us proposarem esgotaran les entrades. A més, els espectacles que us recomanem són ideals per regalar entrades, us garantim que quedareu bé, fins i tot per a públic no habituat a anar al teatre. Al tinter se’ns hi han quedat un munt d’espectacles interessants, però en una tria, per definició, sempre implica que s’han de fer dolorosos descartaments. Anoteu!

Un tret al cap

És el darrer treball de Pau Miró, protagonitzat per tres dames del teatre català com són Emma Vilarasau, Imma Colomer i Vicky Luengo. Aquesta peça, estrenada amb èxit de públic al Grec de Barcelona, explica una història en què la censura és el catalitzador dramàtic de tot plegat. Les protagonistes són una periodista acomiadada pel seu diari per tenir una veu massa independent, la seva germana gran, que només pensa viure els darrers anys de la seva vida en plenitud, i una víctima que es presenta amb l’exigència que el seu cas tingui ressò públic. Espectacle candidat a ampliar funcions (14 d’octubre, 20.30h a Girona; 25 de novembre, 20.30h, a Palafrugell)

Art

Ja va triomfar l’any passat a Temporada Alta, que en va acollir l’estrena, i torna, després d’una gira pel país. L’obra de Yasmina Reza, que va popularitzar al nostre país Josep Maria Flotats, ha estat un dels espectacles més aclamats del teatre contemporani a tot Europa des que es va estrenar el 1994. En aquest cas, Miquel Górriz dirigeix Francesc Orella, Pere Arquillué i Lluís Villanueva. Ideal per regalar i per a espectadors poc assidus al teatre. Candidadt a ampliar funcions (30 i 31 d’octubre, 20.30h, a Girona i 13 d’octubre, 20.30h, a Torroella de Montgrí).

La treva

Julio Manrique, Clara Segura, David Selvas, Ramon Madaula i la jove Mima Riera formen el quadre artístic d’aquest espectacle i són una assegurança per a l’èxit que, de fet, ja va obtenir a la cartellera barcelonina. La treva és una comèdia dramàtica que protagonitza una fotoperiodista especialitzada en conflictes armats que torna a casa després de patir un accident i ha de recuperar-se física i emocionalment. Ens arriscarem i assenyalarem que és un dels espectacles candidats a ampliar funcions (21 d’octubre, 20.30h, a Girona i 17 de novembre, 20.30h, a Torroella de Montgrí).

Concerto pour deux clowns

Pot ser una de les descobertes d’aquest any al festival. Les Rois Vagabonds, Igor Sellem i Julia Moa, van rebre el premi del públic al Festival d’Avinyó Off 2013 amb aquest espectacle de música, clown, mim i acrobàcia. Un espectacle deliciós per a tota la família (29 d’octubre, 18h).

Saloon

La darrera aparició dels canadencs Cirque Éloize va deixar ‘epatat‘ el públic gironí. A Cirkópolis, inspirat en el món que Fritz Lang va crear a Metropolis, Cirque Éloize va excel·lir en la barreja de música, clown, dansa, acrobàcia i malabars, tot embolicat amb una potència visual atorgada per unes magnífiques projeccions. Els canadencs tornen a presentar un espectacle temàtic, en aquest cas ambientat al Llunyà Oest. Per creuar les portes del Saloon amb la família sencera (3 de novembre, 20.30h i 4 de novembre, 16.30 i 21h).

Cyrano

Abans parlàvem d’Art com a màquina ben greixada d’acontentar espectadors. Amb Cyrano intuïm que passarà el mateix. No només per l’obra en sí, que al nostra país també va popularitzar Josep Maria Flotats, sinó per l’adaptador i director, Pau Miró, pel protagonista, Lluís Homar i per la banda sonora, de Sílvia Pérez Cruz. Tots els elements indiquen l’èxit i, atenció, la possible programació de noves funcions (8 i 9 desembre, 20.30h i 10 de desembre, 18h).