Som Cultura et descobreix l’oferta cultural, patrimonial i escènica gironina

El mes de novembre, a les comarques de Girona, és el mes de Som Cultura, el mes de les experiències culturals, que organitza des de fa tres anys el Club de Màrqueting d’Identitat i Cultura del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. El festival proposa fins a una cinquantena d’activitats agrupades en quatre eixos temàtics, que permeten descobrir l’oferta cultural, patrimonial i escènica de les comarques gironines. Les activitats que proposa el festival van adreçades sobretot a un públic local i familiar, però no renuncia a una projecció nacional, preferentment sobre les comarques de Barcelona i la Catalunya Nord.

Enguany l’organització ha posat el focus en les activitats inclusives i per a tots els públics, com ara una visita guiada adaptada per a persones amb problemes d’Alzheimer al monestir de Sant Pere de Galligants, seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona; una visita al jaciment íber d’Ullastret per a persones amb diversitat funcional visual; una visita guiada amb interpretació a la llengua de signes a l’exposició Josep Berga i Boada. El despertar de les coses i dels adormits, al Museu de la Garrotxa i un Photojoc! -retrats variant l’escala- al Museu del Joguet de Catalunya de Figueres.

El museus tornen a sortir al carrer

Les activitats inclusives, que són transversals, és a dir, que hi pot participar tothom, és un dels quatre epígrafs sota els que s’agrupen les activitats que formen part de la programació. La resta s’inclouen en els apartats de Música i art, el de Visites guiades i el de Packs. L’activitat més destacada de l’edició d’aquest any, per la seva envergadura i el nombre d’agents que implica, és l’anomenada Els museus surten al carrer (3 de novembre), de la qual l’any passat se’n va celebrar la primera edició. Els 26 museus de la Xarxa de Museus de les comarques gironines munten una mostra de tallers que enguany es celebrarà a Sant Feliu de Guíxols durant tot el matí. Tallers d’amulets romans, elaboració de mandales, mòlta de gra, de fer de monjo copista, de mosaics o de nusos mariners, són alguns dels que inclou aquesta proposta.

Una matinal i 3 museus per conèixer millor Dalí

Una altra de les activitats destacades és l’anomenada SOM Dalí, SOM Museus, SOM Figueres. Del xarleston a les garotes. És una proposta conjunta del Teatre-Museu Dalí, el Museu de l’Empordà i el Museu del Joguet, que a través de la figura de Salvador Dalí connecta les tres col·leccions i a la vegada interactua amb altres agents del territori per traçar una ruta a través de la música, la gastronomia i l’art. La ruta guiada per la infantesa de Dalí (els jocs, els amics, les primeres obres) es complementaran amb una actuació en directe de música de fox trot a càrrec de Xavier Benítez, Albert Comaleras, Albert Burcet i Brady Lynch i acabarà amb un vermut a la Rambla a càrrec de l’Hotel Duran.

Som Cultura vol ser una plataforma per a l’experimentació de nous productes i projectes majoritàriament associatius que es posa a disposició dels diversos agents que formen part del Club de Màrqueting Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Vol ser també una eina turística que doni major visibilitat a les propostes sorgides. Les inscripcions a les activitats del Som Cultura 2018 es poden tramitar a través d’aquest web.

Imatges: Girona. Jordi Ferrer. Arxiu Imatges PTCBG / Girona. David Borrat. Arxiu Imatges PTCBG / Ripoll. Diego Espada. Arxiu Imatges PTCBG / Figueres. MuseuDali. InstaCultura. XèniaGasull. Arxiu Imatges PTCBG