Som Cultura, el festival de les experiències culturals

La creació i l’enfortiment d’un espai comú en què es trobin Cultura i Turisme és l’objectiu bàsic de Som Cultura, el primer festival d’experiències culturals de la demarcació de Girona, impulsat pel Club Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, que es celebrarà durant tot el mes de novembre. La nau de l’església romànica de Sant Pere de Galligants, seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona i un dels llocs més bonics d’aquesta ciutat, va acollir ahir la presentació d’aquesta iniciativa. Pere Vila (President de la Diputació de Girona), Ramon Ramos (Director del Patronat), Laura Moreno (Coordinadora del Club Cultura i Identitat) i Dolors Vidal (Membre del Patronat i ex-degana de la Facultat de Turisme de la UdG) van intervenir en l’acte.

pujadaSom Cultura, la primera campanya de divulgació i promoció impulsada pel Club “mira d’apropar l’oferta cultural, patrimonial i d’arts escèniques de la demarcació de Girona a un públic de proximitat“, tal i com van explicar ahir Moreno i Ramos. Un públic, de la demarcació de Girona, però també d’arreu del país, de la Catalunya Nord, per tal d’enfortir aquesta intersecció entre Cultura i Turisme, a la qual va fer referència Dolors Vidal, posant com a exemple l’intent, el 1914, de l’arquitecte Rafael Masó, de vincular aquests dos àmbits, argumentant encertadament que el patrimoni i les manifestacions culturals de què disposava la ciutat havien de ser un atractiu turístic de primer ordre.

Fins a 60 activitats programades

Són en total una seixantena d’activitats de tota mena, algunes programades especialment per a l’ocasió, o recuperades d’altres èpoques de l’any, per tal de donar un gruix considerable al programa d’activitats ideat des del club amb la seva quarantena llarga de membres, entre institucions, entitats i empreses. La proposta és molt variada, per a tots els públics, de manera volguda, per tal que tothom hi trobin quelcom que l’interessi. Activitats que es poden realitzar sols, en parella, en família o en grup. Ahir se’n van enumerar unes quantes:  una trobada d’instagramers als escenaris de Jocs de Trons al barri vell de Girona; recordar el pas d’Ava Gardner per Tossa de Mar a través del film Pandora i l’holandès errant; assistir als concerts del festival Càntut de Cassà de la Selva; descobrir els camins de l’exili i la memòria fent la ruta de Camprodon a Prats de Molló; fer recorreguts extraordinaris pel Teatre-Museu Dalí de Figueres o el Castell Gala-Dalí de Púbol o rememorar el clàssic Terra Baixa amb Lluís Homar al Festival Temporada Alta, és el que ofereix el festival Som Cultura, activitats amb valor afegit, gratuïtes o de pagament amb diversos descomptes i condicions especials.

rusiñolEl programa que s’ofereix s’ha articulat a demanda dels associats al club en les taules de treball que manté el Patronat, decidint que la tardor -el novembre en particular- era la millor època per bastir aquesta oferta que inclou museus i festivals, però també tallers pràctics per a la família -un taller de navegació i pesca a Palamós o de miniatures medievals a Vilabertran- o visites guiades a espais patrimonials o a espais que han adquirit un interès afegit recent, com els escenaris de Joc de Trons. Som Cultura, però, també es fa ressò de diverses celebracions i commemoracions, com ara el 65è aniversari del rodatge de Pandora i l’holandès errant, a Tossa; la retirada republicana, ara fa 80 anys, a través dels camins de l’exili; el 25è aniversari d’Els Marrecs de Salt, pregoners de les Fires de Sant Narcís, que aixecaran un pilar a la nau central de la Catedral de Girona o el 25è aniversari del Festival Temporada Alta.

rutaripollA través d’aquest blog farem un seguiment de les activitats que es van realitzant, mentre que el Patronat, a través del Club Cultura i Identitat, ha habilitat una micro-web en tres llengües (català, castellà i francès) en què s’hi pot consultar tota la programació, a més d’editar un quadern, també en tres idiomes,  que estarà a la disposició del públic en nombrosos punts de la demarcació, en què hi figura l’activitat amb dia, hora, lloc, preu i teleèfons i adreces d’informació o reserves.