Apunts de Sorolla a la Fontana d’Or

Una exposició d’obres del pintor valencià Joaquín Sorolla a la Fontana d’Or (Caixaforum Girona) ha estat un dels grans actius culturals aquest estiu a Girona, i ho serà fins el 2 d’octubre, data en què es clausurarà. Sorolla, apunts a la sorra té diversos punts d’interès. Es tracta d’una àmplia selecció de dibuixos provinents de la gran col·lecció que es conserva al Museu Sorolla, però és que a més, la gran majoria d’aquests dibuixos no han estat mai exposats. A través d’aquestes obres de caràcter preparatori que s’exposen, el visitant obté un punt de vista complementari sobre l’evolució artística del pintor, ja que es tracta d’una faceta força desconeguda de l’artista malgrat que els dibuixos són essencials com a part del procés creatiu com a esborranys, però també posseeixen una personalitat pròpia.

La mostra inclou més de 100 obres de Sorolla, un dels grans artistes de la pintura espanyola de finals del segle XIX i principis del XX, distribuïdes en cinc àmbits, procurant que els dibuixos mantinguin un diàleg amb la selecció d’olis i de notes de color de petit format. La relació de l’artista amb el mar presideixen aquests exercicis realitzats à plein air, alguns dels quals van acabar inspirant les seves pintures. El dibuix, senzill, de traços que reflecteixen el moviment ràpid, juga amb línies i blancs i s’omple, gairebé sempre, de contingut humà, transcendint l’anècdota. Mentre que el suport dels dibuixos és el paper, les notes de color, com les anomenava el mateix pintor, són petites taules o cartrons en què treballava a l’oli prenent primeres impressions. El primer apartat de la mostra presenta les obres més antigues, escenes costumistes; el segon representa la plenitud de l’estil de Sorolla; el tercer posa el focus en les figures protectores dels pescadors i les mares; l’objecte del quart àmbit són escenes de platja, lluny del costumisme mariner, mentre que l’exposició tanca amb un cinquè àmbit, dedicat a la família i a l’entorn burgès.

Aquest dissabte dia 17 (18h) està programada una de les activitats més interessants vinculades a l’exposició, que porta per títol Paraules a la riba (del mar de Sorolla) i es tracta d’un itinerari poètic participatiu a l’exposició, pensat expressament per a nens i nenes de 8 o més anys. Lali Álvarez, poeta, i Diana Pla, actriu, acompanyen els visitants en un viatge a la mostra en què aquests, a més de ser inspirats es convertiran en inspiradors. Més tard es realitzarà la mateixa activitat, però en aquesta ocasió adaptada al públic general.