Sortides familiars amb el Museu Memorial de l’Exili

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) és un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica. Així es presenta aquest centre d’interpretació, que té com a funció recordar els exilis provocats per la Guerra Civil d’Espanya i de Catalunya, especialment l’exili dels vençuts, compaginant les funcions museístiques, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica. En aquest darrer àmbit cal circumscriure diverses iniciatives del MUME, com ara l’habitual jornada de portes obertes amb una visita guiada gratuïta l’últim diumenge de cada mes. Ara també s’hi ha afegit a aquestes activitats un nou programa de sortides, de gener a juny, que inclou indrets vinculats a l’exili del 39.

Les visites que proposa el MUME són familiars, duren mitja jornada (de 10 del matí a 2/4 de 3 de la tarda) i els participants es desplaçaran a Agullana i la Vajol, Cotlliure, Elna, Argelers i Portbou.

La primera sortida, amb el teitmotiv Descobrim el tresor de la República!, està programada per diumenge 14 de gener, començarà amb la visita al Museu Memorial de l’Exili i, posteriorment, els inscrits visitaran la Mina Canta o d’en Negrín, als boscos de la Vajol. En aquesta antiga mina de talc Negrín, president del govern entre 1937 i 1939, hi va dispositar les fons i divises del Banc d’Espanya i un grapat d’obres d’art.

El diumenge 4 de febrer es farà la segona sortida: La pequeña zona roja“. Els últims dies de la Guerra Civil a l’Empordà. Es tracta d’un recorregut pel Museu Memorial de l’Exili i el Centre d’Interpretació sobre l’Exili Cultural Català del 1939, situat a Agullana, poble fronterer que va acollir les principals institucions i autoritats republicanes durant els últims dies de la Guerra Civil, així com delegacions de les ambaixades de l’URSS i de Mèxic.

La visita del 4 de març està dedicada al poeta Antonio Machado: Estos días azules y este sol de la infancia“. La mort d’un poeta a l’exili. La proposta és visitar la població rossellonesa de Cotlliure, en què Machado hi va viure les seves darreres setmanes i on va ser enterrat. La tomba del poeta, un exiliat més, és un espai de memòria i de record, i s’hi llegiran alguns dels seus poemes.

Argelers i Elna: el dolor de l’internament i la llum de l’esperança és la visita proposada pel diumenge 1 d’abril. La visita a la Maternitat d’Elna, un oasi de pau i solidaritat emmig de la desesperació de la Guerra Civil i la II Guerra Mundial, bastit per la mestra suïssa Elisabeth Eidenbenz, és tan emocionant com la que es farà a la platja d’Argelers, on es va situar un dels camps d’internament per a republicans més cèlebres i ignominiosos.

Portbou, poble fronterer que va ser via de sortida de molts republicans al final de la Guerra Civil, també va ser via d’entrada per a molts jueus i resistents antifeixistes que fugien de l’horror nazi. En aquesta sortida, que es titula La doble frontera. Portbou en els anys de plom de la II Guerra Mundial, i que es farà el diumenge 6 de maig, seran objecte de visita el cementiri, el monument Passatges, de Dani Karavan, dedicat a la memòria de Walter Benjamin, i el coll dels Belitres.

La darrera visita, el 3 de juny, es titula Les fortificacions de Franco. Coneix els búnquers de la Jonquera. La jornada començarà amb una visita al MUME, seguida pel descobriment de diverses construccions i obres militars amagades entre el paisatge. Assentaments de metralladores i de canons antitancs situats per frenar una invasió militar externa durant la dècada dels quaranta.

Per participar en aquestes sortides cal fer inscripció prèvia, hi ha d’haver un mínim de 10 inscrits per a realitzar-la i hi ha 25 places per a cada sortida. Els participants es desplaçaran amb els seus propis vehicles i el dinar no hi és inclòs. Els preus van de 15 euros (adults) a 8 euros (infants de 7 a 12 anys). Hi ha preus reduïts per a grups de 10 participants o més (12 i 5 euros). Les inscripcions es poden fer a través del mail  info@museuexili.cat o al telèfon 972 556 533.