El tapís de Sant Jordi de Rafael Masó. Casa Masó

Sant Jordi, patró de Catalunya, va ser plasmat pel disseny tèxtil de Rafael Masó en un brodat –que sempre s’ha anomenat tapís– que ha esdevingut la seva obra mestra en aquest camp. En el subtil món de les arts aplicades, Rafael Masó va excel·lir com a dissenyador de peces domèstiques i personals però també de solemnes estendards d’identitat i representació. L’exemple més reeixit el trobem en aquest Tapís de la Confraria de Sant Jordi que l’arquitecte va dissenyar el 1907 i que va ser brodat per les Germanes Adoratius de Girona.

La peça, de gairebé cinc metres d’alçada per més dos d’amplada, pertany actualment a una col·lecció particular, però a la Fundació Masó tenim el goig de conservar una part del patró original dibuixat per Masó, a mida natural. Es tracta de la figura del drac, exemple de força i dramatisme que ja anuncia la dinàmica composició que l’arquitecte va donar a l’obra. Aquesta monumental obra va ser un encàrrec de la Confraria de Sant Jordi de Girona, que tenia la seu a l’església de Sant Pere de Galligants. Per això Masó la va pensar per ser col·locada i presentada sobre l’altar major d’aquesta església romànica.

Fins els 20 de maig, aprofitant que s’ha allargat el termini de l’exposició “De l’amor és lo jardí”: Masó i els teixits, es poden contemplar diferents esbossos i fotografies del tapís a la sala d’exposicions de la Casa Masó de Girona.

Rosa Maria Gil (Tècnica de la Fundació Rafael Masó)

Imatges: Patró per a la figura del drac / Foto actual del Tapís de Sant Jordi / Detalls del tapís. © Fundació Rafael Masó / Jordi Puig.